torstai 10. huhtikuuta 2014

Hennon lakritsinen sima ja suklaakuorrutteiset donitsit

Kisa Suomen taidokkain herkkubloggaaja-tittelistä on edennyt kolmanteen ja viimeiseen osaan. Tällä kertaa testauksessa oli Dansukker Fariinisokeri (jonka sain Dansukkerilta) ja aiheena vappuherkut.

Wappuherkkujen suhteen olen erittäin perinteinen -simaa ja munkkeja, kiitos. Lapsena halusin siman ilman rusinoita ja munkit ilman sokerissa kieritystä -ja kultainen mummu toteutti toiveeni ♥. Sittemmin olen tehnyt myönnytyksen sokerin suuntaan, mutta simassa lilluvat rusinat, ugh.

Ensin suunnittelin valmistavani inkiväärisimaa, mutta lopulta teinkin Lakritsimaa. Onnekseni Hra K (joka on harrastanut oluenpanoa) muisteli jostain lukeneensa lakritsinjuurella maustetusta simasta -siitä se idea sitten lähti.





Lakritsinen sima eli Lakritsima
Perussiman ohje täältä

4 litraa vettä
250 g fariinisokeria
250 g sokeria
1 sitruuna
2 maustemitallista kuivahiivaa
1 rkl lakritsinjuurirouhetta
n. 2 tähtianista
(rusinoita)

  • Kiehauta n. puolet vedestä ja kaada vesiseos sokerien päälle. Lisää kuivahiiva, kun sima on 42 asteista.
  • Mausta lakritsinjuurirouheella ja tähtianiksilla. Pese sitruuna huolellisesti, leikkaa viipaleiksi ja lisää simaan.
  • Sekoita ja anna siman olla huoneenlämmössä vuorokausi.
  • Siivilöi sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria jälkikäymistä varten (ja pari rusinaa).
  • Huoneenlämmössä sima valmistuu n. kolmessa päivässä.





 Ei wappua ilman munkkeja, paitsi tänä vuonna syödään donitseja.


Donitsit 
Ohje Dansukker

2 munaa
1/2 dl sokeria
1/2 dl Dansukker Fariinisokeria
2 dl maitoa
1/4 tl suolaa
1/2 sitruunan raastettu kuori
4 1/2 - 5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl öljyä tai sulatettua rasvaa

Kypsentämiseen
Öljyä

Koristeluun
125 g tummaa suklaata
125 g vaalea suklaata
strösseleitä

  • Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sekä maito vuorotellen munavaahtoon. Sekoita joukkoon lopuksi öljy. Taikina on löysähköä, älä huolestu. Anna taikinan levätä ja jauhojen turvota n. 10 min.
  • Ripottele pöydälle reippaasti jauhoja. Kaada taikina jauhojen päälle ja pyöritä se jauhoisin käsin tasaiseksi palloksi. Painele taikina käsin levyksi. Ota levystä pyöreällä muotilla (esim. jauhoitetulla lasilla) kakkuja, paina pienemmällä muotilla (esim. korkki) keskelle reikä.
  • Kypsennä leivonnaiset saman tien kuumassa öljyssä molemmin puolin. Valuta leivonnaiset talouspaperin päällä.
  • Anna donitsien jäähtyä ennen kuorrutusta. Sulata suklaat syvällä lautasella vuorollaan mikrossa ja "dippaa" donitsit sulaan suklaaseen. Ripottele päälle strösseleitä.

Suosittelen lisäämään taikinaan ainakin 0,5 dl jauhoja (vertailun vuoksi toisessa, mielestäni vastaavassa ohjeessa oli 7 dl jauhoja). Tein donitsit juuri Dansukkerin ohjeen mukaan ja taikina oli todella löysää. Oli hieman turhauttavaa käsitellä taikinaa ja jauhoja meni tuossa epätoivosessa taistelussa vähän enemmänkin. 



Siman ja donitsien valmistaminen oli vaivanarvoista!


Suomen taidokkain herkkubloggaaja-kisan edelliset osat klik ja klik.

12 kommenttia:

  1. Voi herranjestas noita donitseja! Menisi monta aivan yhtä mittaa! Siman jätän toisille, siitä en tykkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donitsit olivat aika pienikokoisia, jotta niitä saa syödä monta kappaletta ;)

      Poista
  2. Ihana kattaus ♥
    Simasi kuulostaa hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sima on myös hyvää hellejuomaa, kunhan se hellekesä vielä saapuu..

      Poista
  3. Simaa! Milloin oikein olen viimeksi saanut maistaa itsetehtyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sima valmistuu pienellä vaivalla ja jos käyttää "tavallista" hiivaa, niin lämpötilan kanssa ei tarvitse kikkailla ;)

      Poista
  4. Oi mitä herkkuja! Saattaisi mennä minullakin useampikin donitsi putkeen! Ja koko pullollinen epäilemättä hyvää lakritsisimaa päälle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lautasellinen donitseja ja pullo simaa = "kevyt" sokerihumala :)

      Poista
  5. Nam, kylläpä on herkulliset eväät! Maistuisi täälläkin.

    VastaaPoista
  6. Ensimmäistä kertaa elämässäni sima kuullostaa herkulliselle!
    Sulla on jo Wappu ovella, vaikka meillä muilla on trullit vasta nousukiidossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, olen fiilistellyt vappua jo kolmisen viikkoa :) Huomenna on vappu eikun palmusunnuntai ja ollaan varustauduttu trullien varalta. Laitetaan ovi lukkoon, verhot kiinni ja syödään suklaamunat. -Vitsi vitsi, lapsena olin innokas trulli ja nuutipukki :)

      Poista

Kiitos kommentista!