maanantai 3. elokuuta 2015

DIY Makramee seinävaate / macramé wall hanging

Oi joi, tästä olen ollut niin intona viimeiset puolitoista viikkoa! Täällä blogissakin taisin mainita, että haluaisin tehdä jonkinlaisen seinävaatteen. Ensin ajattelin ryijyä, mutta se vaikutti liian suuritöiseltä ja materiaalitkin ovat arvokkaat (ihan_syystä).

Sitten tähdet asettuivat oikeaan asentoon ja alko iloisten sattumusten sarja. Ensiksi löysin kirppikseltä kolme osaisen Kauneimmat käsityöt-kirjasarjan. Siinä puhuttiin tekniikasta nimeltä solmeilu. Sitten Instagramin kuvavirtaan ilmestyi kuva macrame-seinävaatteesta ja varsinkin Createaholic-nimimerkillä löytyy instastasta useita, inspiroivia macrame-töitä. Seuraavaksi etsin intensiivisesti kotimaisista nettikaupoista mahdollisesti sopivaa lankaa/narua ja ylipäätään sopivia, inspiroivia kuvia makramee seinävaatteista. Viikko sitten sunnuntaina tilasin moppilankaa Vyyhti-nimisestä käsityötarvikekaupasta ja keskiviikkona lankarulla oli minulla. Mielettömän nopeeta toimintaa ja ei, tämä ei ole maksettu mainos.

Eikä siinä vielä kaikki. Ennen kuin moppilanka-tilaus saapui löysin kirppikseltä toisen makrameetakin käsittelevän käsityö-kirjan. Kodin suuri harrastuskirja tarjonnee kaikenlaista puuhastelua tulevaan pimeeän ja tylsään talveen.   

Miättikää ny, kaikki tää noin viikon aikana!Näillä tarvikkeilla pääsin alkuun. Kupariputki kannattimeksi ja kilo(!) kotimaista Moppilankaa, joka on valmistettu osittain kierrätysmateriaalista. No mittanauha, tietty. Sekä koristeeksi astiallinen puuhelmiä ja pieni pussi kuparisia puserrustukiholkkeja. Dragsteri-karkit inspiraation virkistämiseksi.

Makramee on iankaikkisen vanha käsityötekniikka. Todennäköisesti sen kehittivät arabit 1200-luvulla. Maurit toivat sen Espanjaan ja hiljalleen se levisi koko Eurooppaan. Englannin hovissa makrameesta tuli suosittu ajanviete 1600-luvulla. 1700-1800-luvuilla siitä tuli suosittua brittiläisten merimiesten keskuudessa. Kuningatar Viktorian hallituskaudella makrameen suosio oli huipussaan. 1900-luvulla se on ollut suosittua hippien keskuudessa jne.

Oman makramee seinävaatteeseen hain ispiraatiota erityisesti täältä, täältä ja täältä. Suurin työ oli esivalmisteluissa; kirkkaasti työlain vaihe oli sopivien langan "pätkien" á 7 m leikkaaminen. Onneksi tässä huushollissa on ainakin yksi jolla on reilusti talonpoikaisjärkeä, kuten varmasti arvasitte, tarkoitan hra K:ta. Hän keksi minulle hyvän mittauspaikan, meidän verannan, jonka pituus on kutakuinkin 7 m. Sitten mittausta, kävelyä, leikkausta -kymmeniä kertoja. Robert ensin seurasi puuhiani tarkkaavaisesti ikkunasta, mutta kyllästyi ravaamiseeni. Aivan päivän lopuilla vasta pääsin tekemään ensimmäisiä makramee-solmuja. Kirjoista opettelin solmut (ei ole hirmuisen vaikeita) ja työ eteni yrityksen ja erehdyksen kautta.Täytyy sanoa, etten muista koska viimeksi joku puuhailu olisi näin tempaissut mukaansa. Olin niin flow-tilassa että aika vain soljui eteenpäin. Oli myös kiva huomata, että tosiaan pystyn_keskittymään, kun on jotain inspiroivaa ja kivaa tekemistä. En juurikaan jaksa keskittyä esim. elokuvien katselemiseen ja olen ollut vähän huolissani keskittymiskyvyn vähenemisestä. Mutta solmeilu eli makramee oli tosi kivaa puuhaa. Nyt on mielessä siintää jo uusi projekti, mutta täytyy antaa pölyn vähän laskeutua välillä. 
 
Mitäs tykkäätte? Näyttääkö liiankin boheemilta?
Minulle vaikeinta oli se, että solmeilua on mahdoton(?) tehdä oikein säntillisesti. Nimerkki kudon lapaset niin tiukkaan, että ne pysyvät itseksekseen pystyssä.. Toki sillä oli melkolailla vaikutusta, että tämä oli ensimmäinen koskaan tekemäni. Paitsi jossain vaiheessa tuli déjà vu, että olen solmeillut aikaisemmin. Ehkäpä 80-luvun ala-asteen opetussuunnitelmaan kuului jokin solmeilu-käsityö? Ystävännauha?


Aurinkoista viikkoa kaikille! 


Lähde:Kodin suuri harrastuskirja

28 kommenttia:

 1. Tykkään! Strömsössä tehtiin joskus makrameeverhot, silloin kiinnostuin tekniikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Strömsön jakso onkin jäänyt katsomatta. Varmasti toimivat ja kauniit verhot!

   Poista
 2. Wau! Miten kauan meni tuon solmeiluun?

  VastaaPoista
 3. Oho, onpas ollut tekemistä! Kaunis se kyllä on! Hauska tuo alareunan tummennus. Kokonaan valkoisena se ehkä olisi ollutkin vähän "näkymätön".

  Kyllä ei riittäisi minun kärsivällisyys, mutta niinhän se on, että riittävän mielenkiintoisen tehtävän kanssa ei kelloon katsota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kanssa tuosta alareunan mustasta spray-raidasta. Ja onneksi tuli laitettua se, sekä kupariset holkit; muuten seinävaate olisi jäänyt liian näkymättömäski :)

   Poista
 4. Ahkera olet, hieno ja kekseliäs työ! Muistan itse solmeilleeni aikanaan 70-80 -luvun vaihteessa kukka-amppelien suojuksia ja kasseja. Sain ystävältäni heinäpaalien naruja, jotka olivat niihin amppeleihin sopivan mittaisia. Samaa mieltä olen, että solmeilu on tosi kivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, solmeilu vie mennessään :) Heinäpaalin naru on varmasti ihanteellinen materiaali; tosi kestävää ja venymätöntä.
   Kassi olisi tosi kiva solmeilla!

   Poista
 5. Hieno! Minä sain esimakua makrameesta joskus muinoin talouskoulussa, ymmärrän että hurahdit:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Talouskoulussa varmasti opetettiin paljon kaikkea hyödyllistä!

   Poista
 6. Todella nätti! Saanko kysyä onko tuo lanka nyt sitä ihan vitivalkoista vai luonnonvalkoista? Yritän pohtia kumpi olisi parempi omaan kotiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pau!
   Lanka on luonnonvalkoista, mutta aika vaalean sävyistä (taustaseinä on vitivalkoinen).

   Poista
 7. Makee seinävaate. Alkoi innostus kutkuttaan että pitäisi kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko!

   Kannattaa kokeilla. Alkuvalmisteluissa menee aika paljon aikaa (ainakin allekirjoittaneen kärsivällisyydellä), mutta sitten saa keskittyä varsinaiseen solmeiluun.

   Poista
 8. Oh, you mentioned my macrame wall hanging and linked my blog! I don't understand a word, but thanks a lot! Hope, you found some inspiration on my blog :-)! Your wallhanging is very beautiful!!! greets from germany, souhela ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sousou, thank you for your nice comment. Your blog is beautiful and very inspiring ♥.

   Poista
 9. Kiitos inspiraatiosta ja erityisesti lankavinkistä! Meni ittelläkin tilaukseen :)

  VastaaPoista
 10. Etsin juuri lankavinkkejä makrameen ja guugle ohjasi minut tänne. Onneksi kotoa löytyy jo moppilankaa valmiina. Hieno työ sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos riikkapai! Moppilankaa on kiva käsitellä ja tulostakin syntyy nopeasti.

   Poista

Kiitos kommentista!