maanantai 17. huhtikuuta 2017

Hygge - hyvän elämän kirja

"Pakkohan" Hygge-kirjaan oli tutustua, kun sen suomennos ilmestyi. Vaikka The Times-lehden mukaan hygge on jo menneen talven lumia ja kotoinen Sisu onkin uusi(n) trendi.

Kirjan kirjoittaja tutkii onnellisuuutta ja asuu Tanskassa, joka kuuluu maailman onnellisimpien maiden joukkoon. Jos ihan tarkkoja ollaan, vuoden 2017 onnellisuusraportin mukaan kärkiviisikossa ovat 1. Norja, 2. Tanska, 3. Islanti 4. Sveitsi ja 5. Suomi. Ei huonosti mene siis meilläkään tilaston valossa. Tämän kärkiviisikon pohjalta voi varmasti päätellä, että pohjoismainen hyvinvointimalli on yksi osatekijä onnellisuudessa. Emme edes tajua sitä, kuinka mahtavaa on ilmainen koulutus tai melkein ilmainen terveydenhoito. Tähän jos johonkin sopii sanonta tulee kuin manulle illallinen.

Tanskalaiset (ainakin kirjan mukaan) viljelevät hygge-sanaa ihan arkipäivässään siellä täällä ja joka paikassa, sekä adjektiivina, että verbinä. Ja onhan meidänkin sisustus- ja naistenlehdissä puhuttu hyggestä mm. sisustuksesta jo useamman vuoden.

Mistä hygge sitten koostuu?
Hyggessä on kysymys enemmänkin tunnelmasta ja kokemuksesta, kuin konkreettisesta asiasta. On hyvä olla mukavassa seurassa ja turvallisessa paikassa.
Tanskalaisille on tärkeää sopiva, pehmeä valaistus. Jopa siinä määrin, että tanskan kielessä sana "ilonpilaaja" lyseslukker tarkoittaa kirjaimellisesti kynttilöiden sammuttajaa. Tanskassa on suht kallista syödä ulkona, joten illastetaan pienellä kaveriporukalla jonkun kotona. Tehdään yhdessä ruokaa. Herkutellaan ja nautitaan rennosta yhdessäolosta. On tuttua, turvallista ja mukavaa.
 
Me suomalaiset elellään ihan vastaavalla tavalla. Mutta ehkä tanskalaiset osaavat nauttia tietoisemmin siis hyggeilevät. Tai kenties ovat kiitollisempia elämän pikkuiloista. Mielestäni Suomessa vieläkin vähän piilotellaan tyytyväisyyttä, "ei tehrä numeroa".




Jos haluaa intensiivisesti nauttia hetkestä, tunnelmasta ja kynttilän valosta -kannattaa polttaa japanilaisia kynttilöitä. Pieni kynttilä palaa nopeasti ja kirkkaalla liekillä,  ei tarvitse pitkää keskittymistä ;)


Kirjassa on hyvin seikkaperäisesti kuvattu mikä kaikki voi olla hyggeä ja sitä myöden on lukijan on helppo etsiä niitä elämästään. On hyggemanifesti, hygge toivomuslista, kymmenen edullista hyggepuuhastelua jne.

Kirjan avulla voi avata silmiään sille mikä kaikki on hyggeä. Tai mitkä kaikki asiat voivat lisätä tyytyväisyyttä ja siten kohentaa elämää.




Pohjoismaat ovat  monien ulkomaalaisten mielestä ihan oma pohjoinen, kylmä ja pimeä ulottuvuutensa. Ja niistä jokaisella on jotain annettavaa -tottakai. Tanskalaisilla on hygge. Ruotsalaisilla on lagom eli kohtuullisuus. Ainakin käsitteenä kohtuullisuus on hyve. Täytyy tunnustaa, että tunnen huonosti ruotsalaisten kulttuuria, siis että miten se lagom heidän arjessaan näkyy. Norjalaisilla on hienoja kirjoneulekäsitöitä ja he harrastavat ulkoilua. Islantilaisilla on islanninhevoset ja hieno luonto. Ja meillä suomalaisilla on Sisu, ollaan pieni sisukas Suomi.

HYGGE - Hyvän elämän kirja.

5 kommenttia:

  1. Olen vähän miettinyt, että pitäisikö tämä kirja lukea. Taidan sen liittää lulujononi jatkoksi, sen verran alkoi kiinnostamaan.

    VastaaPoista
  2. Islantilaisilla on kai myös sellainen "kaikki kyllä järjestyy" -asenne ja väkevä usko itseensä. Ja sitten kaikki tosiaan järjestyy. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on mahtava asenne ja jostain olen siitä lukenutkin. Väkevä ja positiivinen usko itseensä, kukapa sitä ei kaipaisi.

      Poista
  3. Kehräävä kissa on hyggeä, olen vahvasti sitä mieltä:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!