lauantai 10. maaliskuuta 2018

Onnenpäivä huutokaupassa: Kaikkien aikojen juhla-asu

Olen haaveillut aivan erityisestä juhlapuvusta ainakin pari vuotta. Vuoden 2016 Linnan juhlissa niitä näkyi jonkin verran (aina Linnan juhlissa on ainakin muutama) ja viime Linnan juhlissa jo selvästi enemmän. Tähän juhla-asuun kuuluu monta osaa ja ns. tehdasvalmisteisena se maksaa jo neljänumeroisen summan. Käsintehdyt maksavat tietysti vielä paljon enemmän -ja syystäkin.

Eri paikkakunnilla / maakunnilla on oma pukunsa. Joko arvaat minkä löysin? -Kyllä, kansallispuvun.
Vanha Hämeen puku.

Hämeen puku ei ollut satakuntalaiselle mikään itsestään selvä valinta, mutta kohupaljastuksena kerrottakoon, että meidänkin suvussa on tippa (hidasta, heh) hämäläisverta ;)

Kansallispuvussani ei ole mitään "tehtaan merkkejä" eli oletettavasti, joku on tehnyt sen itse. Malliltaan se on vuonna1922 koottua mallia. Täältä löytyy mainio kuvasarja, jossa näytetään kuinka tämäkin puku on vuosien varrella muuttunut. Veikkaisin, että omani on n. 1950-luvulta. Puvun tekijä on ottanut hieman erivapauksia, kun on tehnyt huomattavan suuret taskut hameeseen.

Viime viikonloppuna muina pyykkimuijina pesin käsin paidan, essun ja liivin. Hametta olen vain pakastanut ja tuulettanut, muuta en sille uskalla tehdä. Liivin ja hameen kumpaisenkin kangas on hapertunut paikoin ja nyt olisi korkea aika opetella pieniä, sieviä korjauspistoja. Hra K:lle vinkkasin, että haluaisin synttärilahjaksi taskun. Siis ennen vanhaankin on ollut "vyölaukkuja".

Sokerina pohjalla: hyvä ystäväni sai käyttöönsä kansallispuvun myös  -Kansallispuku tuuletus täältä tullaan!

Löytyykö lukijoiden vaatekaapista kansallispukua?

5 kommenttia:

 1. Kaunis puku. En tiennytkään, että kansallispuvut ovat noin arvokkaita. Itselläni on kunnia omistaa Härmän puku ja olen monesti sitä pitänytkin. Nyt en kuitenkaan enää taida mahtua hameeseen, mutta ainahan voi löysätä liitinkiä :) Hienoa, että kansallispukumuoti on pitänyt pintansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kansallispuvuissa yleensä on kunnon saumavarat. Ylipäätään ne puvut on tehty kestämään -suorastaan eksoottista näinä aikoina ;)
   Härmän puku on hieno.

   Poista
 2. Kansallispuvut on niin kauniita Minulla on Hämeenpuku ja Tuutarinpuku. On tullutkin aika paljon käytettyä harrastusten vuoksi ja myös juhlissa. Kivaa että nyt on sinullakin upea puku:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuterin puku on varmasti yksi hienoimmista kansallispuvuista!

   Poista
 3. Kansallispukua ei ole minulla, ja vähänpä sille käyttöäkään olisi, mutta onhan ne upeita! Ja nyt täytyy kyllä sanoa, että vaikka ylypiä pohojalaanen olenkin, niin tuo Hämeen puku on kauniimpi kuin Etelä-Pohojammaan puku (joka puolestaan on kauniimpi kuin Keski-Suomen puku). Hämeen puku ei ole niin kruusattu.

  Hyvän ostoksen olet tehnyt!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!