maanantai 25. marraskuuta 2013

Suussasulavia joulumakeisia

Blogin vakiolukijat tietävät, että meillä herkutellaan aika usein. Nyt tämä on selvästi noteerattu muuallakin, sillä Dansukker haastoi minut kisaamaan Suomen taidokkaimman herkkubloggaajan tittelistä. Sanoin kyllä haasteelle, kunhan ensin tarkistin, että kisassa saa käyttää valmiita reseptejä. Vielä saman viikon aikana sain Dansukkerilta paketillisen testattavaa.



Kisan ensimmäisessä osassa haasteena oli leipoa joulumakeisia Dansukker Glukoosisiirapista ja niin tämä sunnuntaileipuri tarttui tuumasta toimeen. Ensin leivoin appelsiinitryffeleitä eli sovelsin vähän Konjakkitryffeleiden ohjetta.



Koska rrrakastan pehmeitä fudgeja, niin yritin leipoa myös niitä, mutta tiukasti ohjetta ja lämpötiloja noudattaenkin tulos oli kaikkea muuta kuin pehmoinen.
Pari päivää keräsin kiukkua voimia uuteen koitokseen. Tällä kertaa resepti löytyi austaralialaiselta Taste-sivustolta; Salted Caramel Fudge-resepti onnistui yli odotusten -herkullista, pehmeää ja makeaa. Tämänkin reseptin toteutin hieman soveltaen; ruskeana sokerina käytin ruokokidesokeria ja golden syrupin sijasta tummaa siirappia. Fudgen päälle ripoteltiin merisuolahippuja, joka oli piste iin päälle, mums. Ohje oli aussityyliin suurpiirteisempi ja tämäkin sunnuntaileipuri onnistui.

Suolahippuiset fudget 
(vapaasti suomennettuna)

395 g (purkki)makeutettua kondensoitua maitoa
1 *kuppi ruokokidesokeria
2 rkl Dansukker glukoosisiirappia
¼* kuppi tummaa siirappia
125 g voita paloiteltuna
180 g valkosuklaata hienoksi paloiteltuna
1 tl merisuolahippuja
*kuppi on n. 2,4 dl.

*Vuoraa  4 cm syvä, 20 cm x 20 cm vuoka leivinpaperilla, joka tulee n. 2 cm reunojen ylitse.
*Lisää kattilaan kondensoitu maito, sokeri, glukoosisiirappi, tumma siirappi ja voi. Säädä levy matalalle lämmölle ja kuumenna (mutta älä keitä)  n. 10 minuuttia tai kunnes seos on kiiltävää ja sokeri sulanut.
*Säädä levy keskilämmölle. Keitä sekoittaen 6-8 minuuttia tai kunnes seos sakenee ja alkaa irtoamaan reunoista. Ota kattila pois hellalta ja lisää valkosuklaa. Sekoita, kunnes suklaa sulaa seokseen.
*Lusikoi seos leivipaperilla vuorattuun vuokaan ja ripottele päälle suolakiteitä. Anna jäähtyä n. ½ tuntia ja siirrä vuoka jääkaappiin pariksi tunniksi. Paloittele fudget neliöiksi ja herkuttele.
 




Tänään tarjoilin työkavereille maistiaisia ja he tuntuivat tykkäävän sekä appelsiinitryffeleistä, että fudgeista; kummallakin oli oma kannattajakuntansa. Huh, ensimmäinen osa kilpailusta suoritettu.

15 kommenttia:

  1. Ooh, ootpa taitava! Suolahippufudget kuulostavat tosi hyviltä. Ja taitaisin yhden tryffelinkin maistaa jos tunkisit tarjotinta naamani eteen ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erityisen taitava olen herkkujen syönnissä ;) Fudget ovat hyvin makeita, mutta suolahiput antavat hyvää kontrastia makuun.

      Poista
  2. Sepäs kuulostaa hyvältä! Voisinpa vaikka ottaakin maistiaisen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, että maistiaisten tarjoaminen ei onnistu näin virtuaalisesti ;)

      Poista
  3. Lääh! Meille voi lähettää niitä appelsiinitryffeleitä, kiitos. Tsemppiä kisoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työkaverit selvästi jakautuivat tryffeli- ja fudgeihmisiin ;)
      Kaunis kiitos, tsemppiä tarvitaan!

      Poista
  4. Fudgeja! Vau. Ihanaa! Maistiaiset sopisivat tännekin. Onnea kilpailuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mamma N, onnea tarvitaan :)

      Nyt ei auta muu, kuin leipoa itse, koska virtuaalimaistiaiset eivät toimi ;)

      Poista
  5. Maku hiipi kielelle pelkältään blogin kautta. Pakko olla onnistuneita, voittaja-ainesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kilpailussa on yhteensä kolme osiota eli jatkoa ja leipomishaasteita on tulossa ;)

      Poista
  6. Kuolaan täällä näppikselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kattaakohan kotivakuutus kuolatut näppikset? ;)

      Poista
    2. Kattaa, kun narraan, että kissat ne...

      Poista

Kiitos kommentista!