torstai 6. elokuuta 2015

Hämeen härkätiellä ja Vanhalinnan linnavuorella

Kolmas, viimeinen lomaviikko alkoi ja viimeiset hetket lähimatkailuun. Tällä kertaa kohteeksemme valikoitui Varsinais-Suomi, Lieto ja tarkemmin Vanhalinna-niminen kartanomiljöö. Kohde oli siitä ainutlaatuinen, että siellä on kotimuseo kartanossa, muutama menneen ajan näyttely, iso viikinkilaiva ja sokerina pohjalla muinaislinna ts. linnavuori. Kerrankin sekä minun, että Hra K:n kiinnostuksen kohteet samassa paikassa :) Toki meitä kumpaankin kiinnostaa historia.



Ensiksi kiersimme kartanokotimuseon. Kuvassa joku paparazzi kuvaa intoa puhkuen upeaa, Emma-tyylistä kalustoa. Huonetta muuten nimitettiin Mamsellinkamariksi. Se on ollut talon vanhimpien tyttärien huone.



Kartanon keittiössä oli tosi upeat, pelkistetyt jugend-tyyliset tuolit. Menin ihan pähkinöiksi ajatuksesta, että ne yhdistäisi yksinkertaiseen valkoiseen pöytään. Niinkuin Saarisen Tulppaaniin tai todennäköisemmin Ikean Dockstaan.



Kartano on rakennettu 30-luvulla ja se on aikanaan ollut hyvin moderni.



Kartanossa löytyi isännänhuone, ruokasali, sali jne. Erkkerin eteen oli teetetty hieno sohva. Erkkerin patsaita en tarkemmin tutkinut, mutta ainakin osa kartanon patsaista oli Väinö Aaltosen käsialaa.



Pienessä mökissä oli pankkiin liittyvä näyttely, sekä pankkineidin kammari. Vanha säästöpankin mainos on aika suorasukainen.



Härkätallissa oli "Oli sitä ennen leipää meilläki, vaan se tuli syötyä"-niminen näyttely joka kertoi suomalaisesta ruokakulttuurista.
Torpparin ja kartanon ruokapöydän, sekä antimien välinen ero on suorastaan kirkuva.




Ruokapöydän äärellä 30-, 60/70- ja 80/90-luvulla.
Näyttelyssä kerrottiin ruokailutavoista eri vuosikymmenillä kaupungissa ja maalla, työläisten /virkamiehien pöydissä. Ruokailutavoissa on tapahtunut monia muutoksia esim. ennen ruoka-aika oli perheen isän työaikojen mukaan (kuten meillä lapsuudessani), myöhemmin lasten harrastusten mukaan. Ennen ruokaa saivat ensimmäiseksi aikuiset -nykyisin lapset. Myös ruuan kanssa ronklaaminen sallitaan. Yhdeksi syyksi mainittiin se, että nykyään lapset käyvät itse jääkaapilla, kuin aiemmin heillä ei ollut mitään asiaa sinne. Siis vatsa täyttyy, vaikka ruokapöydässä ei söisikään.



"Elämänlanka"-näyttelyssä kerrottiin ihmisen elämän kulusta 1800-luvulla Lounais-Suomessa. Kuvassa on kapioita ja sulhaslahjoja. Tytöt tietenkin aloittivat kapioiden teon paaljon aikaisemmin, kuin sulhasesta oli tietoakaan.



"Idän ja lännen maa"-näyttelyssä esiteltiin maatalon töiden vuotuiskiertoa. Itä- ja länsi-suomessa on ollut eroavaisuuksia. Esim. Länsi-Suomessa leipää leivottiin muutamia kertoja vuodessa. Kun Itä-Suomessa leivottiin pehmeää, limpun tyylistä leipää viikottain.

Kuvassa on pellavien loukutusta. Yksi pellavien käsittelyvaihe oli liotus. Esim. meidän kesämökkinä toimivana talolla on ollut oma osuutensa pellavan liotuspaikasta naapuritilojen kesken.



Vanhalinnan linnavuoren alla oli hieno kiviportti.



Raput linnavuorelle.



Linnavuorelta avautui kaunis maisema, jossa hiekkatiet ja Aurajoki mutkittelevat. Todettakoon vielä kerran, että maisema oli mielestäni kaunis. Lapsuuteni vietin samantapaisessa maisemassa oli maaseutua, hiekkateitä ja kotimme vieressä virtasi Loimijoki, mutta teini-ikäisenä se oli ihan tylsä maisema. Muistan vaan, kun Hra K maisemaa ihasteli ja oli ihan whaaat? Niin sitä aikuistuu ja mieli muuttuu :)




Vielä kuva viikinkiveneestä, joka oli melkoisen iso.

Liedon Vanhalinnan kartanomiljöö oli ilahduttavan monipuolinen, oikein positiivinen yllätys. Ilmakin oli mitä mainioin linnavuorella oleskeluun (kunpa olisi ollut eväät mukana). Täältä lähtiessä oli oikein miellyttävä ja seesteinen olo. Mikä aika nopeasti hävisi, kun suuntasimme Turkuun isolle kirppikselle ja sieltä Ikeaan. Lopuksi kävimme vielä Naantalissa. 
En tiedä miksi, mutta Turun reissumme ovat aina aika vauhdikkaita. Toki aina on tietyt, vaihtelevat paikat joissa menemme käymään ja suunnistus puolitutussa paikassa on oma lukunsa. Esim. tällä kertaa olin valmiiksi katsonut oikein kartasta, miten eräälle kirppikselle mennnään. No, enpä ottanut lukuun sitä, että tulemmekin Liedon, eikä Tampereen suunnasta. Onneksi puhelin oli tukavasti kartalla :)

Tänään ehkä suunnistamme Raumalle. Onko mitään viime hetken vinkkejä, missä kannattaisi käydä?

12 kommenttia:

  1. Olipas todella mielenkiintoinen ja antaumuksella kirjoitettu postaus. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit! Vähän maratoonipostaukseksi tämä venähti :)

      Poista
  2. Kiitos vinkistä - vaikka olen Vanhalinnassa järjestänyt monta kokousta, en ole koskaan siellä kunnolla kierrellyt. Mutta nytpa taidan vielä tänä kesänä kierroksen tehdä;)
    Kivaa Rauman reissua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhalinna on varmasti hyvä paikka kokoustamiseen ja sijaintikin on sopiva Turun läheisyydessä.
      Rauma oli kaunis ja aurinkoinen ♥.

      Poista
  3. Enpä ole ikinä käynyt Linnavuorella enkä kartanossa vaikka olen usein vieraillut ystäväni luona joka asui Vanhalinnan alueella. Liian läheltä ei näe katsomisen arvoisia asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, joskus tai siis usein ne lähellä olevat helmet jäävät katsomatta :)

      Poista
  4. Tosi kiva postaus kulttuurikohteesta. Pitäisi suunnata Vanhalinnaan, olen viimeksi tainnut vierailla siellä lapsena...Suosittelen kyllä visiittiä Raumalle: vanha kaupunki, kivat kahvilat ja kirppistarjonta kannattaa katsastaa. Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseossa en ole koskaan käynyt (toimintansa lopettaneessa Lönnströmin taidemuseossa kyllä), paikka on varmasti myös hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeva!
      Raumalla tuli käytyä parilla kirppiksellä ja tietenkin oleiltiin vanhassa kaupunkissa. Reissuun lähtö tapahtui niin spontaanisti, etten ehtinyt paljoa suunnitella :)

      Poista
  5. Hieno kohde näköjään, täytyy pitää mielessä. Kauniita ovat myös nuo maisemat :)

    VastaaPoista
  6. Jos Liedossa käy, suosittelen samalla ehdottomasti piipahtamaan Osto- ja myyntiliike Simolinilla. :) Sijaitsee Liedon keskustassa, 10-tien varrella. Hyvää kamaa aika kivaan hintaan (helsinkiläisen mielestä ainakin). Itsehän piipahdin kolmen päivän aikana kahdesti, ei tullut kyllä kovinkaan halvaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi joi, kuulostaa houkuttelevalta paikalta! Hassu juttu, kun löytää hyvää kamaa edullisesti ja kuitenkin kassalla maksaa jo paljon. Minulle on käynyt noin liian usein ;)

      Poista

Kiitos kommentista!