keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Diy: Vanhan puunojatuolin "muodistaminen" vol I

Yleensä ompelijat muodistavat vaatteita. Mutta meillä muodistetaan vanhaa puunojatuolia.

Pari vuotta sitten(?) seurasimme Hra K:n kanssa norjalaista Kekseliäs nikkari-sarjaa. Nikkarilla oli mieletön puusepän verstas varustettuna perinteisillä työkaluilla ja itse puusepällä lukemattomia hienoja ideoita, sekä taito toteuttaa ne. Yksi suosikeistani oli vaaleasta puusta ja konjakin ruskeasta nahasta tehty konttorituoli, jonka puuosat jätettiin luonnollisen vaaleiksi.
Ajatus vaaleasta puutuolista ja konjakin värisestä nahasta jäi mielen pohjalle kytemään. Sittemmin sekä vaalea puu, että konjakin värinen nahka ovat tulleet hyvin suosituiksi (ainakin sisustuslehdistä voisi sellaisen päätelmän tehdä). Kuten myös luonnollisen näköinen "käsittelemätön" puu.

Viime keväänä allekirjoittaneelle tarjoutui mahdollisuus kohtuuhintaiseen kotimaiseen nojatuoliin, joka yllätys yllätys on vaaleaa puuta ja konjakin väristä (teko)nahkaa. Minun käsittelyssäni tuolin lakkaus oheni aivan vähäsen, mutta Hra K poisti kaiken lakan siklaamalla. Sen jälkeen ollaan tutkittu mm. sellaisia juttuja kuin lipeäkäsittely ja "traditional soap finish". Mutta kaikista vaikeinta on päättää millä ja miten tuoli oikeasti käsitellään. Tavoitteena on luonnollisen vaalea ja kestävä pinta.




Saanko esitellä: Lepotuoli 463.

Lahden historiallisella museolla on mainio tietopalvelu, josta voi kysyä Askon huonekaluihin liittyvää. Laitoin heille kyselyä tuolin suunnittelijasta ja sainkin vastauksen todella nopeasti, vieläpä saman päivän aikana. Ensinnäkin se ei ole Askon vaan Lahden puukaluston eli nykyisin Iskun tuotantoa. Tuoli löytyy vuoden 1954 katalogista ja on nimeltään pelkistetysti lepotuoli 463.


Onko lukijoilla tietoa/kokemusta huonekalun käsittelystä suovalla tai lipeällä?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!