sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Iltapäivä Kansallismuseossa

Perjantaina oli luvassa kaikkea kivaa: retki Helsinkiin, ystäväpariskunnan uuden kodin "tarkistus" ja vihdoin ja viimein (vuosien jahkailun jälkeen) käynti Kansallismuseossa.

Jouluruokaähky vaihtui melko nopeasti historia- ja kulttuuriähkyyn, sillä museon näyttelyt tarjoavat suuren määrän katseltavaa aina esihistoriasta 60-luvulle asti.

Kansallismuseon keskihallissa on Akseli Gallen-Kallelan maalaamat Kalevala-aiheiset freskot, jotka pohjautuvat saman taiteilijan maalaamiin, vuoden 1900 Pariisin maailman näyttelyn Suomen paviljongin freskoihin. Näitä olisi voinut ihastella (ja kuvata) vaikka kuinka kauan.

Helsingin Vanhalta ylioppilastalolta löytyy Akseli Gallen-Kallelan maalaama Kullervon sotaan lähtö-fresko, joka on myös tosi upea -kannattaa käydä katsomassa.KirkkotaidettaKansanomaista käsityötaidetta. Mihin kaikkeen ihmiset ovat pystyneetkään ilman sähkövaloja - ja koneita?! Kuvassa on rukinlapa joka kiinnitettiin rukkiin. Tälläisiä sulhaset väkersivät tuleville emännilleen talven pimeinä iltoina.

Elinolosuhteet ovat olleet myös hyvin erilaiset hienoista saleista - savuisiin pirtteihin.Museokaupasta kotiin viemisiksi (mies huokaisi syvään helpotuksesta, kun huomasi, että kirja-ale oli jo ohitse) Jugend-ajan keramiikan tyyliset lasinaluset.

Tässä oli pikainen pintaraapaisu Kansallismuseosta ja palaan siihen vielä uudestaan.Olimme ystäväpariskunnalla yötä ja kattilat pitivät joulukuusta, sekä taloa hyvin pystyssä. Kyläpaikastammekin sentään eläin löytyi; pieni ja pippurinen kanineiti ♥.

Leppoisaa sunnuntaita kaikille!

8 kommenttia:

 1. En ole tainnut käydä Kansallismuseossa remontin jälkeen. Olisikin kiva pistäytyä ja katsoa mitä uutta siellä on. Opiskeluaikana vietin runsaasti aikaa tuolla, piirsimme yhden päivän viikossa museossa. Kanineiti näyttää tosiaan pippuriselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Museossa oli niin paljon katseltavaa, että mieluusti minäkin viettäisin päivän viikossa siellä -ehkä vanha piirtämistaitokin heräisi henkiin.

   Poista
 2. Minullakin on kulunut muutama tovi museossa vierailusta. Edellinen vierailu oli minullakin opiskeluaikaan. Kanineiti varmasti lievitti kattila-ikävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanineiti suosiollisesti oli hetken aikaa sylissäni ja sen sydän löi niin_lujaa, että olisin voinut luulla pitäväni sylissäni tikittävää aikapommia ;)

   Poista
 3. Häpeän tunnustaa, mutta käymättä on Kansallismuseo! Pitänee korjata asia sitten, kun siellä päin ollaan seuraavan kerran liikenteessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin meilläkin Kansallismuseo oli käymättä aina viime perjantaihin asti ;)

   Poista
 4. Minä en ole tainnut ikinä käydä kansallismuseossa. En kyllä ole kovin kauheasti muutenkaan "sikäläisissä paikoissa". Sopisihan siellä käydä kyllä.

  Kani-neiti sen sijaan näyttää olevan suloinen! Eikä se pippurisuuskaan aivan pahasta ole aina ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei lähimailla asu, niin aika vaikea on käydä "sikäläisissä paikoissa". Me ollaan laajennettu meidän "reviiriä" olosuhteiden pakosta, koska useampi ystävämme asuu Helsingissä.

   Kani-neiti on hirmu suloinen, mutta en oikein osaa kanien kieltä, joten pelkään saavani takajalka tömpsäytyksen tai talttahampaiden pureman ;)

   Poista

Kiitos kommentista!