torstai 4. huhtikuuta 2013

Vaniljantuoksuinen kissan hönkäys

Täällä ollaan sotajalalla. Aseina ovat hammasharja, kananmakuinen hammastahna ja vaniljalta (ainakin etäisesti) "tuoksuva" hammasgeeli. Juuri tällä viikolla saimme täydennystä asevarastoon myös raksujen ja hammasraksujen muodossa. Toivottavasti hyökkäyksen kohde antautuu pian tai tulee edes heikommaksi. Sodimme siis kissojen hammasvaivoja vastaan, tai oikeastaan yhden kissan.
Robert on hampaiden hoidossa jo melko kokenut konkari. Yli vuosi sitten saimme käskyn aloittaa hammashoidon. Hammastahnan käyttöohjeissa on suurta hupia ja huojennusta tuottava lause: Lemmikin suuta ei tarvitse huuhdella pesun jälkeen. No sepä kiva! Huuhtelu olisikin hitusen hankalaa: ensin katin suuhun laitettaisiin vettä ja henkilökunnasta toinen pitäisi suuta kiinni, kun toinen hyrskyttäisi kissaa. Onneksi niin ei tarvitse tehdä.
Ensin alkuun harjasimme Robertin hampaita lähes joka ilta, sitten kerran viikossa jne. ja hiljalleen hampaiden hoito muuttui satunnaiseksi. Väliin tuli lamaannuttava Mossen sairastuminen ja menettäminen. Myöhemmin Sulo saapuminen toi uusia haasteita muutenkin. Siis selityksiä hammashoidon laistamiselle riittää. Ja omatunto kevyen koputtelun sijasta paukuttaa.

Nyt on siis ryhtiliike alkanut. Ostin kokeeksi klooriheksidiiniä sisältävää hammasgeeliä, jonka pitäisi ehkäistä pahanhajuista hengitystä, plakkia ja ientulehdusta. Geeliä levitetään sormin hampaisiin, mikä allekirjoittaneesta on hieman kuolaista touhua ja sormikin joutuu siinä suurehkoon vaaraan.

Sulo on aina hyvin kiinnostunut  Robertin hampaiden pesusta (koko henkilökunta on Robotin kimpussa) ja varsinkin vaniljaisesta hajusta tuoksusta. Siispä tuumasta toimeen ja minikissan hammaskaluston kimppuun. Ennaltaehkäisy hammasjutuissa lienee "se juttu".
Itsekseni ajattelin, ettei hampaiden hoidosta varmasti tule mitään, koska Sulo on hieman pippurinen. Onneksi olin väärässä vai aukeniko sen suu pelkästään hämmästyksestä? Kita siis aukeni hyvin ja sain tunnustella hampaita. Seuraavaksi hippunen geeliä ja edelleen kaikki sujui hyvin.
Lopuksi Kattilat nuuhkivat ihmetellen toisiaan. Ja henkilökunta naureskeli minikissan vaaleanpunaiselle minisuulle ja nenän rypistelylle :)

Millaisia kokemuksia lukijoilla on kissojen hampaiden hoidosta? Vai onko se teillä yhtä "helppoa", kuin pillerin syöttäminen kissalle?

8 kommenttia:

 1. Ahhahhaa, kuvasit niin elävästi tuon kissan hampaiden huuhtelun, että repesin ihan ääneen. :D

  Parasta hoitoa kissan hampaille olisi kuulemma raakaruokinta, mutta kun meidän prinsessa ei suostu raakaan lihaan koskemaan. Ja kyllähän mua myös se toksoplasmoosi vähän huolettaa, se kun on tosi yleinen täällä. Harjat ja tahna ovat siis jo ostettuina, mutta tuolla ne kaapissa odottelevat sitä kaunista päivää, kun ne pääsevät käyttöön, krhm...

  Huvitti muuten myös tuo harjaamisesta utelias Sulo. :D Meillä Nemo tulee kateellisena aina kuikuilemaan, kun putsailemme Doriksen rähmiviä silmiä: "Siis kyllä mäkin voisin pyristellä jonkun sylissä sillä välin joku muu yrittäisi pumpuloida mun silmiäni!".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin niin hämmästynyt kun luin tuon "ei tarvitse huuhdella" tekstin ja pystyin elävästi kuvittelemaan millaista se voisi olla ;)

   Teiltähän todellinen prinsessa löytyy :) Olen joskus kuullut barffauksesta; luulen, että kattilat voisivat tykätä, mutten itse oikein välitä raa'an lihan käsittelystä.

   Kyllä kissat selvästi tuntevat mustasukkaisuutta jos toinen katti saa enemmän huomiota.

   Poista
 2. Onpa hauska tarina! :D

  Täällä ei kokemusta asiasta *myöntää mamma punastellen* Pitäisi aloittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mamma N :)

   Olisin ihan tyytyväinen jos noiden naskaleita ei tarvitsisi harjata, mutta tuleehan siinä "käsittelykokemusta" sekä henkilökunnalle että kattiloille :D

   Poista
 3. Pakko tunnustaa, meillä ei harjata kissan hampaita. Kohta yhdeksänvuotias voi olla vaikea opettaa tavoille. Onneksi Myrskyn hengitys ei haise pahalle! Hengityksen hajuhan johtunee ilmeisesti osittain siitä mitä eläin on syönyt? Ainakin koirakavereissa sen huomaa jos on kalaa syöty...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten arvelin niin ei hampaiden harjaus voi olla yleistä ns. tavallisten kissakansalaisten joukossa, näyttelijäkissat ovat sitten oma lukunsa.

   Jos kissan hengitys haisee jatkuvasti pahalle, niin silloin sillä voi olla hammaskiveä ja/tai ientulehdus.

   Poista
 4. Voi hampaat! Toivottavasti teillä auttaa ja sujuu hampaiden harjaus hyvin! Meillä tuo vanilja-asia (oletan että sama) oli kissojen mielestä ihan kauheaa ja ainoa yhtään toimiva hammasharja on vanupuikko. On kuitenkin kokeiltu ehkä kymmentä erilaista tapaa (joista mikään ei auttanut Figolla kuin korkeintaan hetkellisesti) :D

  Itse tapahtuman Figo sietää kun on pakko, Friede on sitä mieltä, että henki viedään. Onneksi Friedelle ei niin helposti hammaskiveä tulekaan, eikä sen henki haise (toisin kuin Figon, jonka hampaat oli selvästi likaiset ja suu alkoi haiskahtaa kaksi viikkoa hammaskiven poiston jälkeen). Figolla ei kyllä ole enää montaa hammastakaan, juuri siitä syystä...

  Mutta kuten sanottu, toivottavasti teillä homma sujuu ja auttaa! Saavat kaverit pitää hampaansa jatkossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taistellaan epätoivoisesti Robertin hampaiden puolesta. Ilmeisesti joillekin kissoille tulee sitkeästi hammasvaivoja, jos niitä on tullakseen.

   Sulon kalustosta ei vielä osaa mitään sanoa (ainakaan minä), mutta yritetään sitä totuttaa ja rutinoida edes vähäiseen, säännölliseen hampaiden hoitoon.

   Ilmeisesti kissa tulee toimeen ilman hampaitakin, niin olen netistä lukenut (siis varsin luotettava tietolähde kyseessä..)?

   Poista

Kiitos kommentista!