torstai 6. helmikuuta 2014

Matkamuistoja: Berliini

Tiistai-iltaisin tulee yksi tämän hetken lempiohjelmistani; Kiehtova maailma: Junamatka Eurooppaan. Tämän viikon jaksossa oltiin jonkin aikaan Berliinissä ja sitä katsellessa tuli ihan hirmuinen matkakuume (ainahan sitä vähän on).

Muistin myös, etten vieläkään ole kirjoittanut matkastamme Saksaan. Eikä se matka ollut mikätahansamatka -vaan häämatka. Onneksi meistä kumpikin pitää kaupunkilomista, tosin ei sitä ihan lepolomana voi pitää, jos kävelee ziljoona kilometriä päivässä. Kun matkalle tulee lähdettyä, niin pitäähän siitä ottaa kaikki ilo ja hyöty irti -kaikilla aisteilla ja jalkoja säästämättä :D Häämatkamme oli marraskuussa 2010, kylläpä aika rientää!

Olen käynyt Berliinissä 90-luvun puolivälissä Saksojen yhdistymisen jälkeen, 2000-luvun puolivälillä ja nyt viimeksi 2010. Tästä voi päätellä, että pidän ko. kaupunkista kovasti.
Ensimmäisellä matkalla olin n. 14-vuotias, enkä muista, että olisin millään tavalla noteerannut sitä faktaa, että itä ja länsi olivat pari vuotta aikaisemmin yhdistyneet. Siitäkään huolimatta, että matkaseuranani oli hyvän ystäväni lisäksi kaksi historianopettajaa. Siinä vaiheessa, kun jatkoimme matkaa entisen Itä-Saksan puolelle Wittenbergiin olisi varmasti ollut hyvin tietoinen siirtymästäni ns. rajan toiselle puolelle.
Olin niiin teini ja niihin aikoihin olin lukenut Christiane F. huumeasema Zoo-kirjan (onko se teille muille tuttu?). Jossa oli varsin erilainen kuvaus 70-luvun Berliinistä. Uskomatonta, mutta totta ko. kirjan kirjoittaja julkaisi viime vuonna uuden kirjan elämästään.


Tv-torni ja Museosaaren kärjessä Bodemuseo, jota ympäröi Spree-joki.

Berliinissä liikkuminen on hyvin helppoa; metro, kaupunkijuna ja bussi kulkevat kattavasti ja ah, niin luotettavasti. Kaupungissa viehättää erityisesti uuden ja vanhan kontrasti, kuten kuvassa. Berliini on rento kaupunki ja ihmiset aika ystävällisiä.Potzdamer platz:n alue on täynnä uusia ja moderneja rakennuksia. Se tuhoutui toisessa maailman sodassa lähes täysin. Berliinin muurin aikoihin se oli rakentamatonta aluetta.Berliinissä on myös loputtomasti vanhaa ja historiallista, kuten Brandenburgin portti.Siellä on iso ja aika hieno eläintarha. Jos nyt heti ylitetään se kynnys, että eläimien ei kuuluisi olla tarhassa ihmisten töllötettävänä. Alue on valtava ja pelkästään puistot ovat kauniita. Ja siellä on jättiläispandoja ♥♥.Kuva on uudelta päärautatieasemalta, joka on köhköh, aika suuri, mutta selkeä. Täältä häämatkamme jatkui.

Tässä oli hätäinen pintaraapaisu Berliiniin. Haluaisitteko lukea (=katsella kuvia) Berliinistä kaupunkina vai eläintarhan asukeista? Vai kummastakin?

14 kommenttia:

 1. Kummastakin kiitos! Olin itse Berliinissä v.2011 joulukuun alussa, tuttuja paikkoja oli noissa sinun kuvissasi. Joulutorit ympäri kaupunkia olivat kaiken muun lisäksi näkemisen arvoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulutorit olivat varmasti todella ihania. Olimme häämatkalla marraskuun puolivälissä ja KaDeWe:ssa oli jo hienot jouluikkunat, mutta joulutoreista ei ollut vielä tietoakaan.

   Poista
 2. Kummastakin! Berliinissä olen käynyt, mutta sen eläintarhassa en. Taitaa olla niin, että matkakumppanini olisivat tienneet etteivät saisi minua sieltä poi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläintarha oli kiva ja jättiläispanda oli toosi ihana ♥.

   Poista
 3. Ihana matka sinulla Komeita rakenuksia En ole koskaan siellä käynyt olisi kyllä mukava siellä käydä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailmassa on niin paljon mielenkiintoisia matkakohteita, mutta Berliini on aikas lähellä ja monin tavoin helppo kohde :)

   Poista
 4. Molemmista, kiitos! Itse en ole Berliinissä käynyt kertaakaan. Ja Christiane F on myös lukematta/näkemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea Christiane F, se on aika karu kuvaus huumeenhöyryisestä elämästä.

   Poista
 5. Eilen juustiinsa tilasin kevätmatkan nuorelle aikuiselle ja itselleni Berliiniin ;) Olen käynyt jo siellä kerran aikaisemmin ja ihan pakko päästä sinne uusiksi. Eläintarhassa visiteerattiin, Sachsenhausen keskitysleirillä kanssa mutta vielä jäi paljon nähtävää tälle reissulle. Christine F:n on muuten allekirjoittaut nähnyt valehtelematta elokuva 15 kertaa ja kirjan olen lukenut vähintäänkin tuplasti. Sikspä sitä piti ottaa kuvia myös Zoon aseman takaa, missa aikoinaan kauppa kävi. Kiitti tosta uudesta kirja vinkistä, tartun siihen heti :)

  Ja vastaus kysymykseen: molemmista !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, jo nyt odotan innolla tulevaa matkapostaustasi :)
   Sachsenhausenin keskitysleirimuseossa en ole käynyt, mutta ehkä sitten seuraavalla reissulla.

   Christiane F on elokuvana vähän liian ahdistava minunlaiselle herkälle pikku naiselle, mutta taidanpa sen silt katsoa. Kirjan olen lukenut useampaan kertaan ja taidanpa lainata sen taas, edellisestä lukukerrasta on useampi vuosi (taustalle voisi laittaa soimaan David Bowieta). Minulle oli suuri yllätys, että Christiane on kaikesta huolimatta pysynyt hengissä vaikka on jo 40-v. käyttänyt huumeita..

   Tuosta kirjasta johtuen Zoon asemaa katseli vähän eri tavalla, vaikka mielestäni se on hyvin turvallinen, kunhan vähän katsoo ympärilleen.

   Poista
 6. Berliinikin olisi kyllä minun matkustuslistalla. Saa nähdä millä vuosikymmenellä se mahtaa tapahtua, vai tapahtuuko ikinä :D

  Kirjavinkki pannaan muistiin myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Berliini on tosi kiva kaupunki ja siellä olisi paljon koluttavaa (=siis pitää käydä useamman kerran). Haaveiden matkustuslista on minullakin kilometrien mittainen ja kotimaassakin olisi paljon nähtävää, kiirehän tässä tulee (varsinkin kun viihtyy kotona niin hyvin ;)).

   Kirja/elokuva kantsii lainata jos vähänkin kiinnostaa :)

   Poista
 7. Molemmat kiitos! Matkailu on ihanaa, mutta nyt siihen on tullut liian pitkä tauko itsellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkailu on ihanaa ja kotiinpaluu myös ;) Minua suuresti lohduttaa, että telkkaristakin tulee paljon ohjelmia mielenkiintoisista maista (vaikka eihän se todellakaan sama asia ole).

   Poista

Kiitos kommentista!