perjantai 13. kesäkuuta 2014

Kimppu kotikadun kukista

Kesä on niin paras vuodenaika! Sen lisäksi ettei tarvitse fyllata itseään erinäisillä vaatekerroksilla, voi helposti kerätä kimpun tienvarren kukkijoista.Nyt on lupiinien aika. Ensiksi näytti siltä, että tienpientareella ja vähän pellollakin on "vain" vaaleanpunaisia, violetteja ja valkoisia kukkia. Mutta siellä olikin eri sävyjä, sekä kukissa että lehdissä.
Pikku miinus tulee kukkien tiputtelusta (ei tarvitse kuin tiukasti katsoa..) ja lupiinikimppu juo uskomattoman paljon vettä.
Ja kyllä, kimppu on öisin kaapin päällä kissojen ulottumattomissa.

Tervetuloa lukijaksi marliska ja kaikille leppoisaa viikonvaihdetta!

17 kommenttia:

 1. No nyt taisi olla nekkaan mahtumaton ja englantilaismiehen puvun viehettä isompi kimppu ;)

  Kauniita ne on lupiinitkin, kun malttaa katsoa, vaikka eivät minun lempikukkia olekaan millään muotoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo vain, nyt olisi englantilaisgentleman jäänyt viehekukkien varjoon ja nekkakin olisi mennyt nokalleen. Lupiineissakin on kauniita yksityiskohtia :)

   Poista
 2. Ah, lupiinit ovat niin kauniit juuri nyt. Vaikka se onkin vähän tuhma vieraslaji niin kuitenkin kiva, että koristaa tienpientareita. Puutarhan tummanpunainen siemenestä kasvattamani versio on valitettavasti sateiden painosta nyt maata pitkin... Toivottavasti se jaksaa vielä nousta pystyyn.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhma vieraslajihan se on. Mutta on siinä oma viehätyksensä :) Tummanpunainen versio on varmasti kaunis.

   Poista
 3. Lupiinit tuovat mieleen lapsuuden ja mummolan - vaikka niitä paljon näkee tietysti nykyisinkin. Upeita kuvia kauniista kukasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kukista ja niiden tuoksusta tulee paljon muistoja mieleen.

   Poista
 4. Kaunis kimppu lupineista. Nehän ovat kauniita kukkia.
  Hyvää viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma!
   Kaikissa kukissa on omat kauniit piirteensä .

   Poista
 5. Lupiinit ovat ihania leikkokukkia, niin kesäisiä, meilläkin oli lapsuuden kesähuvilan kulmalla yksi ja siitä leikattiin maljakkoon. Kesä on ihan kivaa aikaa - kevään jälkeen toiseksi parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä kesä on vielä edessä päin, mikä on tietysti hyvä asia ;)

   Poista
 6. Lupiinit ovat ihania mutta maajussi puolisoni ei voi sietää niitä! Ovat päässeet ryöstäytymään Suomen luontoon... Joten joudun katselemaan tienvieruksia, sillä maljakkoon niitä ei saa ottaa:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi saat (edes) katsella tienvieruksia ;)
   Varmasti maajusseilla on aivan täysi työ pitää lupiinit loitolla. Meillä maalaistie, joka kiemurtelee peltojen välissä, on aika hyvin putsattu lupiineista -siellä on tilaa kelloille ja päivänkakkaroille. Aivan toinen tilanne on asuntoalueilla..

   Poista
 7. Lupiinien kasvupaikoistahan pitäisi ilmoittaa Ympäristöhallintoon, jotta ne voitaisiin hävittää. Melko mahdoton urakka. Lupiinit voimaskasvuisina menestyvät ja niittykasvit ja niillä elävät hyönteiset joutuvat väistymään pientareilta. Kumpaa katselemme mieluummin: hetken kukoistavaa luonnollemme vierasta lupiinia vai kissankellojen, mataroiden, päivänkakkaroiden ja hanhikkien kirjomaa tuoksuvaa piennarta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan oikeassa olet, lupiini ei ole luonnonvarainen kasvi ja se vie tilaa juurikin alkuperäisiltä kasveilta. Varsinkin asuntoalueilla se on päässyt rönsyämään tienvarsilla, kuten Minnalle yllä kommentoin. Ympäristöhallinnon sivuilla oli yksi melko verraton ohje lupiinien kasvamisen hillitsemiseen: "Katkaisemalla kukinnot ennen siementen kypsymistä voidaan jo hillitä kasvin levittäytymistä uusille paikoille." Eli toisaalta niiden kerääminen ajoissa maljakkoon on lähes hyvä teko ;)

   Huomenna 15.6. vietetään yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää. Pitkin suomea järjestetään useampikin retki. http://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/luonnonkukkien-paivan-retkikalenteri-2014

   Poista
 8. Lupiinit ovat kauniita. Sitä ei voi kukaan kiistää. Kerätään vaan kaikki pois, ennen kuin siementävät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, lupiinien keräystalkoot alkakoon :)

   Poista

Kiitos kommentista!