torstai 12. marraskuuta 2015

I. K. Inha 150 vuotta

Mikä yhdistää Pekka Halosta, Jean Sibeliusta, Akseli Gallen-Kallelaa ja I. K. Inhaa? He kaikki ovat syntyneet samana vuonna. Ja juuri tänään, 12.11. tulee kuluneeksi 150 vuotta I. K. Inhan syntymästä.
  
I. K. Inha valokuvasi polkupyörämatkoillaan Suomen kulttuuri- ja luontomaisemia, kyliä ja kaupunkeja, ihmisiä ja tilanteita. Hän toi Suomeen taiteellisen valokuvauksen ja valokuvauslaitteet, mutta myös ensimmäiset polkupyörät. Lisäksi Inha tuli tunnetuksi tuotteliaana kirjailijana ja kääntäjänä. Hän suomensi kaikkiaan noin 40 teosta.

Inhan valokuvista ensimmäisenä piirtyy mieleen kuva maalaismaisemasta, jossa on hevosvetoinen niittokone ja melkein silmän kantamattomiin heinää seipäillä. Se kuva on otettu vuonna 1899 Mustialan opiston pelloilta.
Allekirjoittaneen kirjakaapin kätköistä löytyy sekä Hymyilevät rannat, että Suomen maisemia -kirjat. Viimeksi mainittu on aikas huonokuntoinen. Aikanaan huusin sen nettihuutokaupasta. Maksettuani kirjan myyjä laittoin viestin "inha kirja matkalla" ;)

Täytyy tunnustaa, etten ole Suomen maisemia kirjaa juurikaan lukenut, vain (pieniä) kuvia selaillut. Mutta kaamosväsymykseen luulen tämän olevan mitä parhainta balsamia. Kirjan lukemisen aloitin tietenkin Satakunnan kohdalta ja niin kaunopuheisesti Inha niitä(kin) maisemia kuvailee.Lisätietoa:

Maisema ja aika – I. K. Inha ja K. A. Ennola valokuvanäyttely 10.11.– 5.12.2015 Inhan synnyinseudulla Virroilla.

Suomen valokuvataiteen museon Flickr-sivuilla on Inhan Helsinki-kuvia

Elävä Arkisto; I. K. Inha -  kansallisvalokuvaaja.

Tekstilainaus täältä.Onko sinulle I. K. Inhan valokuvat tuttuja?

 

4 kommenttia:

 1. Inha on tuttu! Sanoisinko, että Inha on suomalainen vastine Cartier-Bressonille, niin paljon tykkään molempien kuvakerronnasta.

  Olisi kiva nähdä se Mustialan peltokuva...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että Inha jos joku on Suomen vastine Cartier-Bressonille!

   Linkki peltomaisemaan on "maalaismaisemasta"-sanan kohdalla. Toivottavasti kuva aukeaa. Siellä voikin näkyä tuttuja maisemia :)

   Poista
  2. Ok, yhtään en osaa sanoa, missä kuvan pellot ovat sijaineet, mutta onpa ollut laajat peltoaukeet. Täytyy näyttää kuvaa paljasjalkaisille asujille.

   Poista
 2. Erittäin kauniita ja suomalaiskansallisia kuvia. Ja aitoja.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!