keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Omin käsin -lehtien pauloissa

Allekirjoittanutta vaivaa melko vakava "neuloosi", "lankamania" ja yleinen halu tehdä jotain omin kätösin. Viikonloppuna tein aiheeseen sopivan täsmälöydön kirppikseltä.Kaksi vuosikertaa Omin käsin -lehtiä kauniisti punaisella nauhalla solmittuna. Oujee!

Omin käsin -lehti ilmestyi vuosina 1938-1972. Aluksi se ilmestyi Kotiliesi-lehden käsityönumerona.
"Lehti esitteli kaiken Suomessa käsillä tehdyn lisäksi muidenkin kansojen saavutuksia. Lehdessä annettiin erilaisia työohjeita, kerrottiin sisustuksesta ja esiteltiin näyttelyitä ja messuja sekä järjestettiin kilpailuja ja apurahoja. Tyylikatsaukset käsittelivät ihmisen eri olinpaikat saunasta puutarhaan."Ainakin allekirjoittanutta kiinnostaa enenevässä määrin tavaroiden kierrätys ja jo olemassa olevan tavara(paljouden) uudelleenkäyttö mahdollisuudet.Joulukoristeissa kiinnostavat yksinkertaiset -tai siis materiaaliltaan vaatimattomammat joulukoristeet. Himmeliä nyt ei voi sanoa yksinkertaisesti tehtäväksi koristeeksi, millään muotoa. Mutta lopputulos on näyttävä, vaikka materiaali on korutonta.
Olin eri iloinen, kun löysin joulumyyjäisistä perinteisiä tuohesta valmistettuja joulukoristeita.Tämä koriste olisi aivan huikean hieno, mutta meikäläisen kärsivällisyydellä "hieman" liian vaikea. Omin käsin-lehdistä suorastaan huokuu se, että aina 70-luvulle saakka oletettiin ihmisten omaavan hyvät perusompelu- ja yleensäkin kädentaidot.Mitähän nykyajan lapsukaiset sanoisivat korkista tehdystä bentsiiniasemasta? Ainakin mielikuvitukselle on jätetty hyvin tilaa, kun lelut ovat koruttoman näköisiä.Ompelukone, lankaa ja pellavaa löytyy. Konekirjonta kuullostaa viekottelevan helpolta ;)Crimplene, batisti tai nailon? "Coral on parasta kaikkeen pesuun, mitä ette keitä".


Googlesta löytyi mielenkiintoinen uutinen. Keväällä 2016 avautuu Omin käsin -näyttely Suomen Käsityön museoon.  
"Omin käsin –näyttelyssä kerrotaan  kokoelmalähtöisesti suomalaisen käsityön, käsiteollisuuden ja muotoilun noususta 1940-70-luvuilla. Menneiden vuosi-kymmenten tunnelmaan matkataan Omin käsin -lehden ja museon Virkki-kokoelman sekä Tyyne-Kerttu Virkki -säätiöltä lainassa olevan arkisto- ja valokuva-aineiston avulla".


Lähteet ja lisätietoa: klik, klik ja klik.

 

6 kommenttia:

 1. Hieno löydös! Nuo lankarullakynttilänjalat näyttävät houkuttelevilta. Hyviä ideoita, kivaa, jos teet jotakin näistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lankarullat kynttilänjalkoina olisivat tosi kauniit, joskaan eivät hirveän paloturvalliset. Ehkä joskus saan jotain tehtyäkin ;)

   Poista
 2. Vanhat lehdet on kyllä hienoja! Just muistin, että mullakin on tälläisiä aarteita olemassa. Pitäisiki vähän selailla niitä. Keräilin niitä muutama asunto sitten ullakolta. Yksi häkkikomero oli täynnä rojua ja huoltomiehet heittivät sinne lisää, kun siivoivat mulle tilaa. Poimin sieltä romujen joukosta vanhoja Omin käsin -lehtiä ja muutamat vanhat säilykepurkit talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisen roska on toisen aarre, kyllä pitää paikkansa. Vanhoja lehtiä ja peltipurkkeja; olet ollut varsinaisella aarrekätköllä :)

   Poista
 3. Hienot lehtilöydöt! Hienosti veistetty bentsiiniasema -mutta ei varmaan kelpaisi tämän päivän pilteille. Muovia sen olla pitää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muovia tai puuta. Brion lelut ovat pitäneet hyvin pintansa, vaikka nekin varmasti valmistetaan jossain Kiinassa..

   Poista

Kiitos kommentista!