keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Matkamuistoja: Barcelona osa I

Varsinkin lopputalvesta / keväästä tulee kova matkustuskuume jonnekin paikkaan, jossa on lämmintä ja keväistä tai suorastaan kesäistä. Tänä keväänä ei tiettävästi matkoja ole tiedossa, mutta ensiavuksi (tai matkakuumeen pahentamiseksi) on mukava muistella menneitä matkoja.

Barcelonan matkastamme on jo vuosia aikaa, mutta onneksi matkasta jäi paljon kuvia muistoksi (mikä yllätys). Matkalla olimme huhtikuussa, jolloin oli n. vajaat 20 astetta lämmintä. Eli tarkeni hyvin trenssissä, mutta muutamat paikalliset pukeutuivat vielä(kin) toppatakkiin.
Ennen matkaa olin hieman tutustunut Barcelonaan ja Gaudin suunnittelemiin rakennuksiin. Paikan päällä nähtynä ne olivatkin melkoinen elämys – todella hienoja ja erikoisia. Suosittelen Barcelonaan kaikille jotka ovat hiukankin kiinnostuneita arkkitehtuurista ja vaikka arkkitehtuuri ei olisikaan kovin lähellä sydäntä, niin jotain ajatuksia nämä rakennukset varmasti herättävät.


Plaça de Catalunya:lta alkaa Passeig de Gràcia-katu. Passeig de Gràcia:lla on vieri vieressä Barcelonan kuuluisimpia ja mitä mielenkiintoisemman näköisiä rakennuksia. Aloitetaan sieltä.Casa Amatller sijaitsee osoitteessa Passeig de Gràcia 41. Rakennuksen suunnitteli Josep Puig i Cadafalch vuonna 1898. Tästä rakennuksesta tulee jotenkin mieleen piparkakkutalo :).Casa Amatller:n naapurissa on Antoni Gaudín suunnittelema Casa Batlló, jota kutsutaan myös luutaloksi. Kuvista huomaa kuinka erilaisia vierekkäiset rakennukset todella ovat!Yksityiskohtia Casa Batlló:sta, parvekkeiden pylväät tosiaan näyttävät  luilta. Tämän talon sisätilohinkin pääsee tutustumaan (lippu n. 18 €), harmittaa kun siellä ei tullut käytyä.


 Casa Batlló:n julkisivu iltavalaistuksessa. Casa Batlló:sta eteenpäin toisella puolella katua, Passeig de Gràcia 92:ssa on toinen Gaudin suunnittelema rakennus Casa Milà. Sitä kutsutaan myös nimellä La Pedrera eli kivilouhos. Julkisivun perusteella todella voin allekirjoittaa sanan kivilouhos, siltä rakennuksen aaltoileva pinta näyttää.

La Pedreran kattoterassi on suuri ja aaltoileva; siis siinä on korkeusvaihtelua. Kattoterassilla on useita abstrakteja veistoksia: savupiippuja. Piippuja kutsutaan myös noidanpeläteiksi :) .


Tälläinen "tuplatuoli" kelpaisi minullekin, joskin se oli melko isokokoinen. La Pedrerassa olimme myös sisällä, yhden kerroksen asunto oli ”kotimuseona”. Huoneita oli palvelijan huoneesta herrasväen saliin ja kaikki oli sisustettu art nouveau-tyyliin.


Lisätietoja: La Pedrera / Casa Milà  klik , Casa Amatller klik ja Casa Batlló klik. Myös Great Buildings-sivuilta löytyy paljon tietoja ko. rakennuksista, sekä muista ympäri maailman klik.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!