keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Ruutuviljely ♥


Ajatus siitä että (kesällä) aamuisin voi kipaista yöpaidassa omalle kasvimaalle hakemaan aamiaisleivän päälle salaattia, on mitä mukavin. Samalla voi kaivaa evääksi porkkanoita ja napata salaattiainekset. ”Aamun puutarhakierroksiin” menee vielä enemmän aikaa syyskesällä, kun täytyy vähän maistella vadelmia, kirsikoita ja luumuja, sekä kuunnella linnun laulua. 
Ja tietenkin uskottelen miehelle, että linnut söivät viimeiset kirsikat ;)

Perinteinen kasvimaaviljely riveissä, vaatii mielestäni aivan liikaa kastelua, kitkemistä ja matalalle kumartumista, ts. ahkeraa työtä sadon eteen. Olinkin iloinen kun muutamia vuosia sitten löysin Ruutuviljely-kirjan ja olen sitä jo kahtena kesänä kokeillut. Vihdoinkin löytyi helppohoitoinen viljelytapa minunlaiselle vähän laiskalle mukavuudenhaluiselle, mutta kuitenkin omasta kasvimaasta pitävälle. Veikkaan, että samanlaisia mukavuudenhaluisia harrastelijaviljelijöitä löytyy muualtakin. Toki ruutuviljelykin hieman työtä vaatii.

Kesän 2011 ruutuviljelmän satoa: päällimmäisenä munakoiso "Rosa Bianca", raidallinen punajuuri "tondo di chioggia" ja porkkana " Lontoon tori".

Ruutuviljely-kirjan (eng. Square Foot Gardening) on kirjoittanut amerikkalainen insinööri Mel Bartholomew. Hän seurasi viljelypalstalla, kuinka viljelykauden alussa harrastelijaviljelijät kylvivät kasvimaan riveihin paljon siemeniä, mutta eivät sitten jaksaneet tarpeeksi kitkeä ja harventaa, jolloin lopputuloksena oli paljon honteloita taimia ja rikkaruohoa, sekä turhaa rahan ja ajan hukkaa. Sadonkorjuuaikaan oli enää jäljellä vähän viljelijöitä ja villiintyneet kasvimaat, ainakin useimmilla. Tästä Bartholomew alkoi kehitellä jotain yksinkertaisempaa ja tehokkaampaa viljelytapaa.

Ruutuviljelyssä viljelyalue on 120 cm x 120 cm kokoinen ja se jaetaan 30 cm x 30 cm kokoisiin ruutuihin. Insinöörin tarkkuudella Bartholomew on laskenut, että yhdessä ruudussa voi viljellä 16 kpl porkkanaa / 4 kpl salaattia / 1 kpl pensastomaattia. Kirjassa on hyvinkin tarkkaan ilmoitettu kuinka monta kasvia sopii yhteen ruutuun.

Meillä on käytössä 120 cm x 120 cm kokoinen laatikko (tai useampi laatikko), jossa reunat ovat n. 40 cm korkeat. Tästä hyötyvät sekä kasvit että minä: kasveilla on enemmän multaa ja kohopenkki on lämpimämpi. Sen päälle voi helposti laittaa lasit tai harson lämmittämään ja suojaamaan. Minun hyötyni on se, että on entistä helpompi hoitaa kasveja. Narulla ja nitojalla saa helposti ruudutettua kasvilaatikon 30 cm x 30 cm kokoisiin ruutuihin.

Raidallinen punajuuri

Ruutuviljelyn etuja

  • ·         Vähemmän työtä ja hyvin satoa
  • ·         Ruudukon reunoilta pystyy helposti hoitamaan kasveja ilman mullan tiiviiksi tallaamista
  • ·         Ei tarvitse harventaa (jos kylvää Bartholomewin ohjeiden mukaan)
  • ·         Kitkeminen, lannoitus, kastelu, harsotus ym. on helpompaa ja työn saa tehtyä nopeammin
  • ·         Hyvin hoidettu ruutuviljelmä on ilo silmälle 
Kerrostalon aurinkoisella parvekkeella kannattaa kokeilla kasvien viljelyä yksittäisissä 30 cm x 30 cm kokoisissa laatikoissa Ruutuviljely-kirjaa mukaellen. 

Lähde: Bartholomew Mel: Ruutuviljely, Otava
Lisätietoa: Square Foot Gardening-kotisivut klik.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!