sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Älä osta vaarallista retrovalaisinta (kuten minä tein)

Monelle kirppistelijälle on varmasti tuttu tilanne, että houkuttelevan näköisellä retrovalaisimella on vanhanaikainen pistotulppa (se juttu joka on johdon päässä). Jos kotoa löytyy maadoittamaton pistorasia, niin siihen sopii sekä uudet että vanha johdot eli kaikki hyvin. Tai jos olet valmis maksamaan siitä, että maadoittaman pistotulppa (ja koko valaisin) muutetaan asiantuntijan toimesta maadoitetuksi sekin on oikein hyvä.

Ehkä sieltä tietokoneelta löytyy myös samanlainen tollo kuin minä, joka juuri ja juuri muistaa kokeilla kirpputorilla, että toimiiko valaisin vai ei. Tällä kierroksella muistin katsoa vähän pistotulppaa ja mielessäni kävi ajatus, että tämähän on vanhanaikainen. Mutta myyjä vain viittoili, että kokeile tuonne maadoitettuun pistorasiaan -ja kas valot syttyivät. Jos minulla ei olisi ollut niin kiire, niin olisin huomannut, että jokin  ei täsmää. Nyt olin vain vähän hämmästynyt.

No kotimatkalla sitten tuli mieleeni, että hitsi se taisi olla sellainen vanhanaikainen pistotulppa, jota on vähän veistelty. Ja nyt tarkkana: se on ehdottomasti kiellettyä. Se tekee laitteesa sekä laittoman että vaarallisen. Koska suojamaadoitettu pistorasia (eli uusi) on tarkoitettu vain sellaisten laitteiden käyttöön jossa on suojamaadoitus.

Pääsimme kotiin ja se saakelin joulukynttelikkö oli juuri edellämainitun kaltainen laiton hökötys. Hra K säästeli sanojaan ja sanoi vain: mitäs ostat tuollaisia romuja.No, mitäs nyt tehdään? Nyt olisi kolme vaihtoehtoa.

A). Vien valaisimen asiantuntijan korjattavaksi. 
Ostamani kyntelikkö on kyllä kiva, mutta ei niin kiva, että korjauttaisin sen.

B). Nyt taas tarkkana: "sähköturvallisuuslain mukaan vastuu sähkölaitteen turvallisuudesta ja häiriöttömyydestä on talouden toimijoiden lisäksi myös jokaisella laitteen luovuttajalla, kuten kuluttajalla, käytetyn tavaran myyjällä tai kierrättäjällä".
Eli voisin palauttaa kynttelikön kirppikselle.
Muuten käpälä pystyyn, kuka on myynyt tavaraa kirppiksellä? Jos joukossa on ollut epäkurrantti sähkölaite, niin vastuu on käytetyn tavaran myyjällä. Ylen Kirppis-ohjelman sivuilta löysin yksinkertaisen ja varsin toimivan vinkin siihen, jos et tiedä onko myymäsi sähkölaite varmasti toimiva.  "Jos on epävarma myymänsä tavaran sähköturvallisuudesta, on varminta katkaista pistotulppa pois johdosta, jolloin vastuu siirtyy ostajalle. Siis johto kokonaan poikki."

C). Hetkinen, meillähän on vielä pari huonetta, jossa on vanha maadoittamaton pistorasia.
Lukitsen vaihtoehdon C. 


Alla olevista lähteistä kannattaa ainakin kurkata Ylen Kirppis-ohjelman vinkit Sähkölaitteiden ostoon. 
Kirppis-ohjelman sivuilla näkyi olevan mielenkiintoisia vinkkejä aarteiden etsintään kirpputoreilla.


Lähteet ja lainaukset:
Tukesin julkaisema Sähkölaitteiden valmistus, maahantuonti ja myynti-opas
Ylen Kirppisohjelman sivut Sähkölaitteita turvallisesti kirppikseltä
Sähkölaitteiden ja -turvallisuuden tuntijan Matti Käen sähköturvallisuus sivu


6 kommenttia:

 1. Siis meillä ON tuollainen kynttelikkö. Olen joskus sen Äidiltäi saanut, mutta minusta siinä on kyllä ihan "oikean mallinen" pistotulppa....tuolla se kaapissa jo odottaa ikkunalle pääsyä..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasia, että se on turvallinen ja tietty kaunis.

   Poista
 2. No höh, mutta hyvä kun sait toimimaan. Meillä mies on vaihtanut itse pistotulpat useamman kerran. Ei ole iso eikä vaarallinen homma. Ja minä olen tyytyväinen 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole vielä tarvinnut siihen ryhtyä ja toivottavasti taas opein tästä kirppiskierroksesta.

   Poista
 3. Minä olisin valinnut vaihtoehdon D) Vie mokoma kapistus lähimpään sähkölaitteita myyvään liikkeeseen taikka jäteasemalle, ilmoita sen olevan sähköromua ja jätä sinne. Tosin on sinullakin kolme kelpovaihtoehtoa, ei sillä! Mun valinnan taustalla on se, että sähkömiehen tyttärenä mut on huolellisesti peloteltu sähköturvallisuusasioissa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. D) vaihtoehto ei ole ollenkaan hassumpi!
   Ja kyllä sähköasioissa saa vähän pelotellakin :)

   Poista

Kiitos kommentista!