sunnuntai 26. elokuuta 2018

Terveiset sieltä jostakin

Minulle on kerääntymässä hyvää vauhtia kunnon korurasia kokoelma. Kohta pitää ostaa lisää koruja ;)
Eilen olimme lauantaiajelulla Porissa ja käväisimme parilla kirppisellä. Hyllymeri-kirpputorilta tehtiin muutama löytö. Patakirppis oli tosi suuri ja kiersimme sen vain pikaisesti.

Ostoksiahan ei pitäisi tehdä tunteella. Mutta kun kirppiksellä pyörittelin käsissäni tätä puurasiaa, niin väkisinkin aloin miettiä sen historiaa: on sota-aika ja puhdetyön tekijä kaukana kotoaan. On tullut seesteisempi asemasotavaihe ja luppoaikaa. Silloin on aikaa ajatella perhettä ja kotiasioita. Monen perheellisen miehen mieltä varmasti painoi kuinka vaimo selviää kaikista talon töistä yksin tai vanhusten avustamana. Jotenkin aika oli saatava kulumaan ja puhdetöiden tekeminen oli hyvä vaihtoehto. Jotkut myös ansaitsivat rahaa myymällä puhdetöitään, kuten "Tuntemattoman" Rokka.



Puurasiaa on tehty huolella ja siihen on mennyt aikaa, niin paljon siinä on yksityiskohtia.




Korurasia maksoi kirpparilla n. 5 euroa. En kertakaikkiaan raaskinut jättää sitä ostamatta.



Rasia on komeasti kestänyt 75 vuotta.


Ps. Tänä vuonna jouluun valmistautuminen alkoi ennätysaikaisin, sillä löysin kirppikseltä puisen tähti -valaisimen. Tämänkin parissa joku on saanut askarrella hetken jos toisen.


4 kommenttia:

  1. Tervehdys napapiiriltä!

    Minullakin on kolme tuollaista sota-ajan puhdetyötä, tosin ei omalta suvulta, vaan kirppareilta ostettuja. Kaksi on valokuvakehyksiä, ohuesta puulevystä tehtyjä, maalattu valkoiseksi ja koristeltu mustalla eli muistuttaa marmoria. Joku kertoi joskus, että tuo musta on saatu savulla. Toisessa kehyksessä on paikka kahdelle pienelle kuvalle ja toisessa yhdelle.

    Kolmas esine on pyyheliinapeitteen teline, jossa on yläosassa hylly. Koristeeksi on tehty porosiluetit. Ehkäpä tekijä on ollut poronomistaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi kiitos kommentista!
      Mukava kuulla, että joku muukin intoilee sota-ajan puhdetöistä. Valokuvakehykset kuulostavat todella kauniilta ja kuinka kekseliäästi ne onkaan koristeltu.
      Porosilueteilla koristeltu pyyheliinateline kuulostaa hyvinkin poromiehen tekemältä.

      Poista
  2. On kyllä kaunis rasia! Ja kun tekopaikkakin on mainittu, ei ihme ettet raaskinut jättää ostamatta. Noissa pakostikin miettii, että minkähänlainen mies sen on veistänyt. Nuori vai vanha, perheellinen vai ei ja mistä lie kotoisin. On ne aikoja ollut voi, ei voi muuta sanoa. Kyllä se niin on kuin entinen presidentti oli todennut, että kyllä joku muu tapa pitää olla tulla naapurin kanssa toimeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne ovat olleet semmosia aikoija ettei oikeastaan osaa kuvitellakaan. Ja sodan jälkeen jatkettiin tavallista elämää, vaikka oli melkoiset kokemukset takana.

      Poista

Kiitos kommentista!