keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Minikasvihuoneen ensimmäiset asukkaat


Puutarha hautautuu päivä päivältä enemmän lumeen, mutta ajatukseni ovat jo pitkällä keväässä. Suunnitelmissa on ensinnäkin saada kasvihuoneeseen ikkunat ja ostaa / kasvattaa sinne taimet. Viimeksi mainittu edistyi hieman, kun tänään kylvin okran (Abelmoschus esculentus  "CLEMSONS SPINELESS") siemeniä. Rehellisesti sanoen, en ole koskaan maistanut okraa, mutta luotan Kreikkalainen keittiö-keittokirjaan, sen täytyy olla hyvää.  Okra vaatii lämpimän kasvupaikan, suomeksi kasvihuoneen. Kukinnon pitäisi olla samannäköinen kuin kiinanruusulla. 

Kiinanruususta muistui mieleeni, että anopilta joskus saatiin sellainen, 1.5 m puu. Hän oli kiinanruusuunsa kyllästynyt, mutta ei millään saanut hengiltä – mutta meiltä se onnistui, helposti, vaikka yritettiin hoitaa sitä. Ehkä se stressaantui paikan vaihdoksesta? ;)

Käteviä ”kasvatusruukkuja” ovat pestyt ja kuivatut maitopurkit. Onneksi ainakin yksi firma panostaa myös maitopurkkien ulkonäköön.  Erityisesti tuoksuherneiden taimikasvatuksessa kannattaa suosia maitopurkkeja, koska kyseinen kasvi pitää syvästä kasvualustasta. Englannissa myydään erityisiä tuoksuherneruukkuja. Ikeasta ostin minikasvihuoneen, koska meillä kissat ovat muuten taimien kimpussa ja muutenkin joka paikassa tutkimassa. 
Yksivuotisista köynnöskasveista ylivoimainen suosikkini on Keijunmekko (Rhodochiton atrosanquineus). Se on todella kauniin näköinen ja sen kasvuaika on pitkä, se kestää syksyllä jopa pientä hallaakin. Joinain vuosina olen kasvattanut sen siemenestä (nyt olisi jo kiire laittaa siemenet itämään), mutta nykyään keijunmekkoa on hyvin saatavilla torilla / kukkakaupoissa; sieltä sen saa parempana taimena ja vähemmällä vaivalla.   

Keijunmekko kuvattu 11/2011, kukissa on hieman huurretta.

 Lisätietoja: Keijunmekosta klik ja okrasta klik.

2 kommenttia:

 1. Minäkin päätin kokeilla maitopurkkien käyttöä esikasvatuksessa. Minusta Klaus Haapaniemen työt vain ovat niin upeita, että maitopurkillekin pitää jotain lisäkäyttöä keksiä. Esikasvatuksestani näkyy kuva täällä: http://therearelilactrees.blogspot.com/2012/02/varjaysprojekti-joka-jai-dyeing-that.html

  Hauskan näköinen tuo minikasvihuoneesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että joku muukin uudelleenkäyttää maitopurkkeja :) Klaus Haapaniemen työt, maitopurkit mukaan lukien ovat hienoja.

   Poista

Kiitos kommentista!