lauantai 5. joulukuuta 2015

Sunnuntaiajelulla: Hvitträskin joulumarkkinoilla

Koska vielä on kesää jäljellä melkein kesäkelit lähdimme piitkästä aikaa sunnuntaiajelulle. Alunperin oli tarkoituksena ajella joulumarkkinoille Varsinais-Suomeen, mutta loppujen lopuksi suuntasimme Etelään, Kirkkonummelle. Hvitträskin joulumarkkinat ovat kiinnostaneet jo monta vuotta.Hvitträskin rakennuttivat 1900-luvun alkuvuosina arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Hvitträsk on aikanaan rakennettu luonnon rauhaan, metsän keskelle ja järven läheisyyteen. Ikkunasta avautuu rauhoittava järvimaisema, tätä kutsuisin Maisemaksi isolla M-kirjaimella (toki merimaisema olisi vielä hienompi..).Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema Liekki-ryijy.

Koko aikuisikäni olen ihaillut jugend-tyyliä, art nouveau -tyyliä ja kansallisromanttista-tyyliä. Hvitträskiä on esitelty mm. Jugend Suomessa-kirjassa. Vihdoinkin pääsin näkemään em. kirjan kuvat ihan tosielämässä. Allekirjoittaneelta loppuu adjektiivit ihan justiinsa, mutta sanotaan näin, että Hvitträsk oli hieno elämys. Mitkä tuolit! Mikä muoto (ja hillitty koristeellisuus).Suurimman vaikutuksen tekivät Hvitträskin tulisijat. Tuossa metallisessa kuvussa on hienon hienot koristeet. Suvussani on ollut monta seppää ja veljeni tekee sepäntöitä viidennessä sukupolvessa. Kuten isä, isänisä, isänisänisä ja isänisänisänisä. Toki menetelmät ovat vaihtuneet, todellakin. Mutta edelleenkin korjataan esim. maanviljelijöiden koneita. Allekirjoittanut on sen verran kokeillut takomista ja hitsaamista, että voin todeta ettei siitä mitään tule ;D.Tästä ovesta olin/olen edelleen ihan innoissani!
Viiden pisteen vihje; joulukoristeessa seikkailee tämän näköinen kissaherra, tosin ilman villapaitaa.

Niin Hvitträskissä oli myös joulumyyjäiset, mutta ne jäi vallan kuvaamatta. Olin niin tohkeissani, koska tapasin siellä Elsan Lempituoli-nettikaupan tädin eli Saaripalsta Sailan; oli tosi mukava tavata! Häneltä ostin hienon, vanhanaikaisen tyylisen kissajoulukoristeen (jonka heti asettelin paikoilleen hallin oviaukon yläpuolelle).

Oli oikein mukava sunnuntai-ajelu ja kaiken lisäksi jopa aurinko suostui paistamaan reissullamme. Harvinaista herkkua just nyt.


Ps. Pirkanmaalla on myös hieno kotimuseo Visavuori, jossa on asunut EmilWikström. Siitä olen postannutkin. Wikström on suunnitellut Helsingin rautatieaseman Lyhdynkantajat-patsaat. Ja taas koko rautatieasema on Eliel Saarisen (joka on asunut Hvitträskissä) käsialaa.

7 kommenttia:

 1. Helsingin rautatieasema on piirretty Hvitträskin ateljeessa, samassa huoneessa, jossa sain seistä viikonlopun :-) Uskomaton paikka. Mun on pakko päästä Hvitträskiin pari kertaa vuodessa, se on nii-iiiin hieno.
  Visavuoressa en sen sijaan ole koskaan käynyt, vaikka mieli on tehnyt jo pitkään. Kiitos muistutuksesta!
  Oli niin kiva tavata viimein :-)

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Siinä on seppä saanut takoa hetken jos toisen.

   Poista
 3. Onpa siellä upea rakennus Hienoa oli sisäpuolellakin kaunista taidetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hvitträsk on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde!

   Poista

Kiitos kommentista!