torstai 8. kesäkuuta 2017

Maarianhaminan puistoissa

Maarianhaminan minilomalla erityisesti silmään pistivät lukuisat puistot. Ja tässä kohtaan luen puistoksi kaikki sellaiset paikat joista löytyy ryhmitellysti kasveja, penkki ja todella usein myös jokin muistomerkki. Kuinka monesta muusta n. 12000 asukkaan kaupungista löytyy vastaava määrä?!Aivan hotellimme lähellä oli Tusenskönan (Nygatanilla), joka on kaikkien maarianhaminalaisten vihreä olohuone. Tusenskönan eroaa kaupungin muista puistoista siten että siellä vaalitaan vuosisadan vaihteen huvilapuutarhojen tyyliä ja sinne kerätään vanhoja kulttuurikasveja. Puutarhaa ylläpitää talkoolaisten avulla Ålands Natur & Miljö-järjestö.Kukkapenkit oli kantattu rautalevyillä, jotka saavat rauhassa ruostua. Samanlaista oli myös torin vieressä olevassa puistossa. Hra K muisteli, että Allan Titchmarsh käytti vastaavaa ohjelmassaan, mutta galvanoituna jottei rauta pääse ruostumaan.Ihana väripari; lähes neonväriset lehdet ja vanha, haalean värinen puulastu katemateriaalina.Sillä aikaa kun allekirjoittanut shoppaili Emmauksella, niin Hra K kuvasi vähän modernimpaa puistomaisemaa Ahvenanmaan itsehallintotalon puistossa (Strandgatan 25).


Hieno mosaiikkikuvioitu suihkulähde löytyi Emmauksen toiselta laidalta, ihan torin vierestä.


Tämä "oikea" puisto eli Stadshusbacken taasen löytyy Maarianhaminan kaupungintalon alapuolelta. Keisarinna Maria Alexandrovnan patsas, Maarianhamina on nimetty hänen mukaansa.Till minne av de ålänningar som funnit sin grav i haven

Merenkulkumuseon vieressä oleva Mannen vid ratten -patsas on pystytetty kaikkien mereen hukkuneiden ahvenanmaalaisten muistoksi. Se on Maarianhaminan ensimmäinen muistomerkki. Patsaalla on mielenkiintoinen historia; alunperin se oli tarkoitus pystyttää Raumalle, mutta yleisen kritiikin takia se jouduttiin poistamaan. Vår väg är havet-patsas 

Huh, toivottavasti selvisitte kuvasulkeisista tänne asti. Maarianhamina on juuri sopivan kokoinen kaupunki päivän parin reissulle, jolloin voi perehtyä nähtävyyksiin. Sijainti ja meren läheisyys on vaikuttanut ja vaikuttaa ahvenanmaalaisten elämään väkisinkin suuresti. Ja näin sisämaassa asuvalle "kaikki" mereen liittyvä on erikoisen mielenkiintoista.

Tämä postaus oli allekirjoittaneelle hieman haasteellisempi, koska tiedot eri kohteista löytyivät pääasiallisesti ruotsiksi. Eli förlåt, jos löytyy käännösvirheitä.


Ps. Tätä postausta tehdessä löytyi ihan ohimennen huippumielenkiintoinen (netti)kauppa, joka on keskittynyt vuosisadanvaihteen sisustyyliin Sekelskifte. Sivuilla kerrotaan myös sisustuksen tyylihistoriasta.

9 kommenttia:

 1. Ihanat puistot! Varsinkin tuo yhteinen olohuone huvila-aiheineen, todella kiva idea! Mun edellisestä käynnistä Maarianhaminassa taitaakin olla niin monta vuotta, että tuota ei silloin vielä ollut, tai en sitten vain huomannut.
  Aargh, limenväriset lehdet ovat vaahteran siementaimia, niitä täälläkin nyhdetään maasta tuhansittain keväisin :-D Mutta nätti lehtihän se on, muistuttaa varjohiippaa kovasti.
  Metallireunus voi olla myös corten-terästä, jota käytetään paljon ulkomailla korkean profiilin puistokohteissa, ja on sitä joidenkin uusien pääkonttori-rakennustenkin julkisivuissa Helsingissä. Ja ihan kuin olisin nähnyt sitä myös Länsiväylän meluaidassa Espoossa. Se on kaunis, kun pinnalle kehittyy nopeasti ruostekuorrutus. Se kestää kasvialtaissa ym., tosin ei kai rautakaan puhki ruostu kovin nopsaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, vaahteran taimi näytti yllättävän paljon varjohiipalta, mutta en ollut varma. Ja täälläkin on todettu, että vaahtera kylväytyy kyllä tehokkaasti -vaikka meidän pihassa ei ole yhtäkään vaahteraa istutettuna, huoh.

   Corten-teräkseen täytyykin tutustua tarkemmin, nyt haluaisin kantata kaike nmahdollisen sillä :)

   Poista
 2. Mahtava puistoidea tuo Tusenskönan. Mielenkiintoinen katsaus Maarianhaminaan, tekee mieli lähteä vierailulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarianhamina oli kyllä iloinen yllätys. Tai siis matka varattiin niin äkkiä, ettei ehtinyt olla juurikaan ennakko-odotuksia.

   Poista
 3. Kaunis kaupunki tuo Maarianhamina, ihan lempipaikka. Tykkään ruostuvasta metallireunasta, se on sopivan rento. Tuo mosaiikki on hurjan kaunis ja voihan miten upeita puistoja!

  VastaaPoista
 4. Kyllä näitä kuvasulkeisia tosiaankin jaksaa katsoa! Ihania puistoja ♥ Mahtavaa, että joissain paikoissa viitsitään panostaa puistoihin. Nykyään kun tuntuu olevan, että kaiken pitää olla jotenkin ultramodernia. Ei niin etteikö sitäkin tarvittaisi, mutta pitää sentään olla vihreää ja vehreää, muuten ei mistään tule mitään. Nähtävästi Maarianhaminassa on kumpaakin lajia, mikä on tietysti oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupungissa asuvat kyllä tarvitsevat puistoalueita. Viime kesänä monet nuoret (ja vähän vanhemmatkin..) löysivät puistot ihan uudella tavalla kun jahtasivat pokemoneja ;)

   Poista
 5. Maarianhamina, sinne voisi suunnata. Hienot kirpparilöydöt teitkin. Mukavaa lomanjatkoa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!