maanantai 22. kesäkuuta 2015

Unelma muotopuutarhasta

Useimmille puutarhaihmisille se joskus iskee -nimittäin haave omasta pienestä tai suuresta muotopuutarhasta. Muotopuutarhakuume iski minuunkin joitain vuosia sitten ja viime kesänä tehtiin osa yksi (vanhan kukkapenkin jatkoksi). Kaiken kaikkiaan osia tulee olemaan kuusi, mutta talouspoliittisista syistä sitä rakennetaan penkki/vuosi.Tästä muotopuutarha hiljalleen muotoutuu. 

"Vanha kukkapenkki" kuvassa vasemmalla on n. viisi vuotta vanha. Siinä on punahattuja, leimuja, punatähkiä, pioni, ranskantulikukka (tuttavien kesken K:n tulikukka, koska hra K on ne siemenestä kasvattanut ja kasvi siitä riistäytynyt) ja uutena asukkaana siili.

"Osa I muotopuutarhasta" sisältää lisää punahattuja, kimikkejä,  tähtiputkiä, väriminttuja ja etelän ruusuruohon.

"Osa II" on tarkoitus rakentaa tänävuonna. Siihen on tulossa tummakurjenpolvia (X), korallinvärisiä pioneja (-), törmäkukkia (-), jotain dramaattisen väristä heinää (-) jne.

"Mahdollisuuksien kuoppa" sisälsi aikaisemmin pystyyn kuolleen kirsikkapuun, monta keltaista pientä kurjenmiekkaa ja sipulikukkia. Kaksi viimeksimainittua on pelastettu. Nyt se on todellakin kuoppa kaikilla mahdollisuuksilla ja vielä mitään ei olla lyöty lukkoon.Meillä oli Hra K:n kanssa vertailevaa tuoksuherneiden kasvatusta. Hän kasvatti omansa kasvihuoneessa ja meikä minikasvihuoneessa valoisalla ikkunalla. Ei tarvitse montaa kertaa arvata kumman hajuherneet olivat tukevammat. Niistä osa päätyi muotopuutarhan käytävien risteyksessä olevaan kaivonrengasistutukseen. Purppurakeijunkukat ovat siirretty omalta pihalta ja heliotroopit ostin juhannustorilta. Niissä on mielettömän hyvä tuoksu. Kuvitelkaa lämmin elokuun yö, jolloin tuoksu leijailee pimeässä puutarhassa. Tosin nyt kieltäydyn uskomasta, että jotain sellaista kuin pimeät yöt/illat/päivät ovat edes mahdollisia..Myös syyssyrikkä (buddleija) löytyi juhannustorilta. Taas kerran täällä rakennellaan tuoksupuutarha ja erityisesti perhospuutarhaa. Aikaisemmalla kerralla buddleija ei kylläkään kerännyt perhosia toivotulla tavalla, vaikka sitä jossain väitetään parhaaksi_perhoskasviksi. Ehkäpä hämäläiset perhosetkin ovat hitaasti innostuvaa sorttia?Toisen, hienosti sanoen obeliskin, tuttavallisemmin kasvituen päälle on istahtanut pöllö. Se (ja 3 muuta!) patsasta löytyi viime kesänä Somerniemen kesätorilta. Tänäkin vuonna Somerniemelle on päästävä ja toinen must (pitkästä aikaa) on Salon iltatori.Siilipatsaasta ei tullut oikein edustavaa kuvaa, mutta minusta sekin on hyvin söpönen.

Erinäisten sateisten päivien jälkeen ruoho ja kaikki muut kasvit ovat laittaneet kasvuvauhdissaan ison vaihteen silmään -aikamoista vauhtia lähes kaikki rehevöityy ja puutarha on hyvinkin puolivallattomassa tilassa. 
Kasvihuoneessa ja kasvilaatikossa on melkolailla hiljaiseloa. Kasvilaatikossa kasvaa muutamat perennat ja yrtit. Kasvihuoneessa on herkullinen amppelikurkku, jonka sain ystävältä. Koon puolesta kurkku näyttää avomaankurkulta, mutta maku on kuin tavallisen kurkun. Kasvihuoneeseen haaveilen pientä oleskeluryhmää, koska meikävilukissa ei meinaa tarjeta ulkosalla.

Tervetuloa lukijaksi jori ja kaikille aurinkoista alkanutta viikkoa!

18 kommenttia:

 1. Hyvät suunnitelmat! Somerniemen kesätorista olen kuullut pelkkää hyvää. Ikuna en ole käynyt, vaikka melkein vieressä asun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä Somerniemen kesätori on liian lähellä? :)

   Poista
 2. Hyvälle vaikuttaa suunnitelmasi :)

  VastaaPoista
 3. Hieno suunitelma vähän kerrlla eteen päin hyvä tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieluummin vähän kerralla, kuin koko alue kerralla uusiksi -tai ainakin se sopii meille paremmin.

   Poista
 4. Ai kun kivoja suunnitelmia teillä, hyvältä näyttää jo nyt! Siili ja pöllö on todella söpöt puutarhaseuralaiset : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inka! Veikkaan, että nämä kukkapenkit ovat nopeasti täytetty ja sitten pitää laajentaa johonkin suuntaan -on niin paljon hienoja kasveja :)

   Poista
 5. Osa kerrallaan edeten tulee hyvin harkitut kasvivalinnat. Salon iltatori samoin kuin Somerniemi on ainakin kerran kesässä pakko kokea :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvitkin, varsinkin jos ostaa jotain erikoisuuksia ovat suht kalliita ja niiden hengissä pysyminen on lopultakin onnen kauppaa, siksi pitää harkita.

   Poista
 6. Hieno suunnitelma -ja olette jo päässeet alkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin niin iloinen, kun jotain näkyvää saatiin aikaiseksi :)

   Poista
 7. Kivat suunnitelmat, siitähän se sitten muotoutuu! Somerniemen kesätorista en ole koskaan edes kuullut, mutta hankintojesi perusteella se kiinnostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti googlata Somerniemen kesätori. Siellä oli hyvin torimyyjiä- ja vanhan tavaran myyjiä, sekä tarpeeksi torikahviloita :)

   Poista
 8. Tuo pöllöpatsas on aivan ihana! Rakastuin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöllö näyttää vähän äreältä, mutta kuitenkin hirmu söpöltä :)

   Poista
 9. Hienon näköinen tuo betoniympyräsysteemi. Tuollaiset olisivat hienot, jos vain olisi palstalla tilaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon niin ihastunut vanhaan kaivonrenkaaseen ja siihen voi(si) toteuttaa vaikka mitä. Halkaisija on metrin verran, joten loppujen lopuksi se ei vie hirveästi tilaa, koska kasveja siihen mahtuu tosi hyvin.

   Poista

Kiitos kommentista!