lauantai 8. elokuuta 2015

Melko vallaton kotipuutarha

Aika sateinen ja vähän viileämpi kesä on saanut puolivallattoman kotipuutarhamme lähes villiintymään, ainakin hetkellisesti. Nyt päivänä muutama olemme  pitäneet kahden hengen rikkaruohotalkoita. Viileydestä johtuen pionien kukinta myöhästyi aivan ennätyksellisesti ja viimeiset puolinuukahtaneet kukat olivat vielä viime viikolla. Ja pihan varjoisimmassa paikassa oleva ihana, valkoinen särkynyt sydän kukkii nyt, outoa!Myskimalvaa, ranskan tulikukkaa, palavaa rakkautta, leimuja, punahattuja jne. Taustalla on vähän aikaa sitten (ihan oikeasti) parturoitu siperian hernepensas.Kuva toisesta suunnasta, taka-alalla on "minimetsä"Kesällä 2014 valmistui muotopuutarhan ensimmäinen kukkapenkki, joka on ihan kiitollisesti lähtenyt kasvuun. Tähtiputkia, valkoalpia, syyskimikkiä, väriminttua, punahattua ja karvasilkkiyrttiä jne. Ja rikkaruohoja, kuis sitte.Heh, taustalla on oppikirjaan sopiva esimerkki siitä, mihin villiviiniä ei_kannata istuttaa. Tuo pöheikkö on nielaissut kasvimaan portin ja osan kasvilaatikoista.
Uusiin kukkapylväisiin asensin valkoiset kukka-valoköynnökset. Hra K totesi illan pimetessä " sehän on kuin Las vegas" :DBuddeleija kukkii kiltisti (vielä paremmin kun muistan ottaa kuivuneet kukat pois) ja tuoksuherneet aloitttelevat kukintaansa. Jännityksellä odotan ehtiikö kuvassa punaruskeana vartena venyttelevä ja kelloköynnös kukkia lainkaan.

Nyt löytyy buddeleija, heliotrooppia, punahattuja neljää lajiketta, punatähkiä ja väriminttuja. Tulkaa perhoset meille! Toivottavasti huonosta perhosvuodesta huolimatta edes joku iso perhonen löytää tänne.
Kirsikkapuu valmistelee kaikkien aikojen ennätyssatoaan. Vielä muutama vuosi sitten se oli kertaalleen kupsahtanut ja sitten kuitenkin perusrungostaan elpynyt pieni pensas, josta sai kolme kirsikkaa. Kummallekin yksi kirsikka ja hra K:lle väitin linnun syöneen sen kolmannen, vaikka söin sen itse :D
Huomio, huomio, ideoita kaivataan -mitä happamista kirsikoista kannattaa valmistaa?


Kotipihan ns. paraatipaikalla on vadelmapensaikko x 2. Niiden ulkonäkö on sitä luokkaa, että kaunein puutarha ja pedantein puutarhuri-palkinnot menee vuodesta toiseen sivusuun. Vieraat kohottelevat kulmiaan -paitsi silloin, kun ne täyttyy vadelmista. Ensimmäisellä kierroksella tuli 3 litraa vadelmia :)

Ja nyt aurinkoon! Kesän paras aleostos lienee lepolasse :)

5 kommenttia:

 1. Kauniin rehevän vihreää, kesä <3
  Resptihommissa jeessa Martha Steward:
  http://www.marthastewart.com/275384/sour-cherry-recipes/@center/276955/seasonal-produce-recipe-guide#168206
  Tai sitten täältä:
  http://www.thekitchn.com/sour-cherries-10-delightful-summer-dessert-recipes-172110

  VastaaPoista
 2. Kyllä nyt puutarhat rehottaa ♥

  VastaaPoista
 3. Hienosti sinulla kukoistaa puutarhasi on niin rehevää ja kaunista :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!