tiistai 27. lokakuuta 2015

(Melko) kätevä emäntä: riistalihapullia

Isäni kävi vuosikausia hirvi- ja peurametsällä ja olen lapsesta asti tottunut riistaruuan makuun. Mutta niin siinä käy, että jopa isitkin ikääntyvät ja täytyi alkaa pohtia, mistä sitä riistalihaa voisi ostaa. Jos asuisin kaupungissa, niin varmasti suunnistaisin Kauppahalliin. Mutta onneksi maaseudulla löytyy aina joku tutun tuttu metsästäjä, jonka puoleen voi kääntyä.

Taas kerran voi todeta, että yksinkertaisista ja puhtaista aineksista saa parasta ruokaa ♥.Herra K valmisti perunamuussia oman kasvimaan perunoista.
Allekirjoittanut teki lihapullia peuranlihasta. Mainio ja helppo ohje löytyi täältä
Lihapullien ja muussin seurana oli puolukkahilloa, ruisleipää ja maitoa -niin herkullista.Kattilat saivat pienet maistiaiset peuran jauhelihasta ja hyvin se niille maistui. Robert jäi kaiken varalta keittiöön vartioimaan ruokakuppeja, josko niihin olisi vielä jotain ilmaantunut.
Kynttilöiden polttaminen on kummasti alkanut kiinnostamaan. 
Kesällä kirppishaaviin tarttui mm. vas. puolen Kasperi-kynttilänjalka ja Kehrä-kääntömaljakko. 
Huippua, että se toimii sekä kynttilänjalkana, että maljakkona (tähän Hra K toteaisi muttei samaan aikaan).

16 kommenttia:

 1. Olen niin nirso ja ennakkoluuloinenkin syömäri, etten kakomatta saa riistaa alas. Nolottaa myöntää... Jopa kala ja muut merenelävät lasketaan mun mielessä riistaksi :)

  Kynttilöiden polttelu on melkein parasta näissä pimeissä illoissa. Ja kohta jo pimeissä päivissäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan, että riista jakaa vielä enemmän mielipiteitä kuin sinihomejuusto ;) Mutta jokaiselle suotakoon oma makunsa!

   Poista
 2. Minä taas kyllästyin nuorena hirvenlihaan niin ankarasti että ilmoitin, että kunhan saan itse päättää mitä teen ruuaksi, en tee hirvikeittoa koskaan. Peuraa meillä ei ollutkaan. En ole tehnytkään hirvikeittoa, joskaan en ole syönyt lihaa muutenkaan yli kymmeneen vuoteen. Nykyään saattaisi kyllä olla jopa niinkin, että jos lihaa söisin, söisin mieluiten riistaa, koska se on eettisesti kunniallisempaa kuin jotkut muut lihat.

  Sitä vastoin tykkäisin peruna- ja porkkanamaasta ja sipulipenkistä, ja edes auttavasti satoa tuottavista yrteistä (terkkuja vaan mun yrteille...). Pari kanaa vielä jos olisi munia tuottamassa, niin saisi ainekset oivallisiin kasvispyöryköihin perunamuusin kanssa! Se kyllä menisi alas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lihan eettisyys on nyt tosiaan ollut esillä, hyvästä syystä. Tavoitteena on ollut vähentää lihansyöntiä ja tämän viikon uutiset ovat antaneet hyvin pontta asialle. Vähemmän ja harkitummin. Joulukinkun tilasin sellaisesta possulasta, jossa possut saavat oikeasti ulkoilla ja touhustaa tarhassaan. Viimeksi tälläisen ihmeen olen nähnyt joskus lapsuudessa.

   Poista
 3. Herkkuruokaa, nam! Paitsi puolukkahillon jättäisin, en ole ikinä tajunnut hillon ja suolaisen yhdistämistä :-D
  Kaunis kattaus!

  VastaaPoista
 4. Hienosti katettu juhlapöytä Kynttilät luo tunnellmaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynttilät tekevät ruokailusta erityisemmän :)

   Poista
 5. Riistalihassa on oma 'säväyksensä' ja maistuisi minulle. Peuranlihaa saattaa joskus olla myynnissä eräässä lihakaupassa, jos heidän lähellä on tapahtunut peurakolari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella, riistassa on ihan oma makunsa. Täällä Etelä-Pirkanmaalla on peuroja ihan riesaksi asti ja peurakolarin välttely käy melkein työstä, huoh.

   Poista
 6. Riistaruoka on hyvää. Me molemmat allekirjoitamme sen.

  VastaaPoista
 7. Lähiruokaa eettisesti, aivan loistavaa! Ja vaadimme kattiloille lisää peuraa syötäväksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsuudenkodissani kissat olivat ihan puolipyörryksissä, kun ahmivat kaiken riistaruuan mitä niille annettiin. Ne olivat muutenkin aika hemmoteltuja; nukkuivat vanhempieni vieressä :D

   Poista
 8. Te ootte kokkaillu meijän keittiön ohjeilla! Mahtavaa! Toivottavasti maistui :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidi; ohjeesi on tosi hyvä! Ensin ajattelin laittaa lihapullien sekaan myös possua, mutta ohjeesi mukaan tein pelkästään peuranlihasta ja tulos oli tosi herkkullinen ♥.

   Poista

Kiitos kommentista!