maanantai 19. lokakuuta 2015

Mummokäsitöiden klassikko: palatossut, jarruilla

Voihan viluiset varpaat! Lapsena ja teini-ikäisenä harrastin säännöllisesti ratsastusta. Parhaimmillaan kaksi kertaa päivässä, koska meillä oli hevonen ja poni. Näiden vuosien aikana kylmetin tai paremminkin jäädytin varpaani tunnottomiksi kalikoiksi lukemattomia kertoja. Hevostelu on valitettavasti jäänyt pois, mutta helposti kylmettyvät varpaat seuraavat sitkeästi mukana -valitettavaa sekin.

Vaikka lonkkaleikkauksesta on kulunut jo reilusti yli puoli vuotta, niin helposti puettavat sukat ovat edelleen pop. Tänä syksynä olen käyttänyt villasukkien sijaan mummun vanhoja palatossuja, jotka ovat meillä yleensä vieraiden käytössä (jostain syystä meillä viilenee myös muiden varpaat..). Mummun palatossut ovat yllättävän lämmittävät ja helposti puettavat, mutta niiden väritys..

Siispä tuumasta toimeen, lanka puikoille ja puikot viuhumaan. Ohjeen löysin täältä. Matkan varrella monta kertaa manailin, että miksen tajunnut neuloa paloja yhteen pötköön, vaan tein kahdeksan erillistä (kuten ohjeessa käskettiin) palaa.Tossujen kokoaminen tuntui ensiksi yllättävän vaikealta, vaikka sinällään oli selkeä. Melkein kysyin apua viereisen työpöydän insinööriltä (Hra K), mutta sittenkin selvisin "omin nokkineni".
Jotain tossuista vielä puuttui -jarrut. Olikin korkea aika päivittää saada palatossut vastaamaan nykyhetken tarpeita. Löytyykö ketään muuta, jota ärsyttää "päivittää" sanan viljeleminen ihanjokapaikassa?
Sain valita Vyyhti.fi-nettikaupasta yhden tuotteen lahjaksi ja valitsin sukanpohjalateksia.Nyt palatossujen pohjissa on pieniä, mustia tassunjälkiä. Jarrujen toimivuus (laitoinko ainetta tarpeeksi paksulti) ja varsinkin pysyvyys (kuinka nopeasti se kuluu pois) selvinnee tämän syksyn/talven aikana.Hyvään vauhtiin päästyäni laitoin sukanpohjalateksia myös villalapasiin. Tavallisilla lapasilla pito auton ratista ja vaihdekepistä on täysin olematon.

Tassuja, tähtiä tai sydämiä. Minkä kuvioin valitsisit villasukkien "jarrukuvioksi"?


14 kommenttia:

 1. Tassukuviot ♥ Laittaisin niitä joka paikkaan, lapasiin myös!
  Heh, palatossut. Tosiaan, pötköpalan neulominen olisi järkevää! Ohjeen PÄIVITTÄMINEN on selvästi paikallaan, heehee ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, voidaan päivitellä päivittämisen tärkeyttä :)

   Poista
 2. Sukanpohjalateksia! Kaikkea sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on lateksit sukanpohjassa -niin annat ja mammat pysyvät paremmin pystyssä ;)

   Poista
 3. Ai tuota jarruainetta siis myydään! Just oli kaverin kanssa puhetta viikonloppuna, kun hänellä olisi tarve. Sinun tassunjälkijarrut on kyllä aika ihanat ♥ Toivottavasti eivät kulu heti pois.

  Palatossut on mullakin yhdet. Tai oli ainakin. Ja herkästi paleltuvat varpaat, luultavasti samasta syystäkin kuin sulla, vaikka omia heposia meillä ei ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä myydään, eikä ole mitään hirmukallista.

   Olisi kyllä niin kiva aloittaa hevostelu uudelleen!

   Poista
 4. Enpä ole tiennyt, että tuollaista 'jarruainetta' on myynnissä. Kivat tassunjäljet :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos jarruaine pysyy hyvin paikallaan, niin se on tosi kätevä tuote.

   Poista
 5. Oo, miten hienot! Ja loistava idea käyttää myös lapasiin. Ratista on ihan hyvä olla kunnon pito, ettei lipsu. Oliko aineen levittäminen helppoa? Annetaanko sen vaan kuivua, vai pitääkö tehdä jotain lämmittämisiä tms. ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, lienee kaikille parempi, ettei ote lipsu ratista ;D

   Aineen töpöttely sabluunan lävitse oli aika sottaista ja äkkiseltään sitä oli vaikea saada levitettyä sopivan tasaisesti. Mukana oli myös lasta, jolla vedettiin ylimääräinen töhnä pois. Kuivumisaika oli 8-10 h. Se sai kuivua itsekseen. Aineen pitäisi kestää myös 30 asteen pesua.

   Poista
 6. Kuin mustia likatassun jälkiä :D

  VastaaPoista
 7. En ollut koskaan kuullutkaan moisesta tuotteesta, mutta kiitos vinkistä! Ihan ehdottomasti pitää itsekin moista hankkia, sillä tuollaiset villatöppöset ovat niin kovin liukkaat muuten. Liityin lukijaksikin, jotta muistan jatkossa käydä kurkkimassa täällä näitä sun postauksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuote vaikuttaa hyvältä, töppöset tuntuvat selvästi vähemmän liukkailta. Täytyy tunnustaa, etten vielä ole raaskinut ottaa niitä käyttöön ;)

   Tervetuloa lukijaksi!

   Poista

Kiitos kommentista!