I. K. Inha valokuvasi polkupyörämatkoillaan Suomen kulttuuri- ja luontomaisemia, kyliä ja kaupunkeja, ihmisiä ja tilanteita. Hän toi Suomeen taiteellisen valokuvauksen ja valokuvauslaitteet, mutta myös ensimmäiset polkupyörät. Lisäksi Inha tuli tunnetuksi tuotteliaana kirjailijana ja kääntäjänä. Hän suomensi kaikkiaan noin 40 teosta.
Inhan valokuvista ensimmäisenä piirtyy mieleen kuva maalaismaisemasta, jossa on hevosvetoinen niittokone ja melkein silmän kantamattomiin heinää seipäillä. Se kuva on otettu vuonna 1899 Mustialan opiston pelloilta.
Allekirjoittaneen kirjakaapin kätköistä löytyy sekä Hymyilevät rannat, että Suomen maisemia -kirjat. Viimeksi mainittu on aikas huonokuntoinen. Aikanaan huusin sen nettihuutokaupasta. Maksettuani kirjan myyjä laittoin viestin "inha kirja matkalla" ;)
Täytyy tunnustaa, etten ole Suomen maisemia kirjaa juurikaan lukenut, vain (pieniä) kuvia selaillut. Mutta kaamosväsymykseen luulen tämän olevan mitä parhainta balsamia. Kirjan lukemisen aloitin tietenkin Satakunnan kohdalta ja niin kaunopuheisesti Inha niitä(kin) maisemia kuvailee.
Lisätietoa:
Maisema ja aika – I. K. Inha ja K. A. Ennola valokuvanäyttely 10.11.– 5.12.2015 Inhan synnyinseudulla Virroilla.
Suomen valokuvataiteen museon Flickr-sivuilla on Inhan Helsinki-kuvia
Elävä Arkisto; I. K. Inha - kansallisvalokuvaaja.
Tekstilainaus täältä.
Onko sinulle I. K. Inhan valokuvat tuttuja?
Inha on tuttu! Sanoisinko, että Inha on suomalainen vastine Cartier-Bressonille, niin paljon tykkään molempien kuvakerronnasta.
VastaaPoistaOlisi kiva nähdä se Mustialan peltokuva...
Olen samaa mieltä, että Inha jos joku on Suomen vastine Cartier-Bressonille!
PoistaLinkki peltomaisemaan on "maalaismaisemasta"-sanan kohdalla. Toivottavasti kuva aukeaa. Siellä voikin näkyä tuttuja maisemia :)
Ok, yhtään en osaa sanoa, missä kuvan pellot ovat sijaineet, mutta onpa ollut laajat peltoaukeet. Täytyy näyttää kuvaa paljasjalkaisille asujille.
PoistaErittäin kauniita ja suomalaiskansallisia kuvia. Ja aitoja.
VastaaPoista