maanantai 1. lokakuuta 2018

Ekologisesta sisustamisesta

Keltainen kahvipannu- ja Pilviraitti-blogeissa oli mielenkiintoinen postaus ekologisesta sisustamisesta. Päätinpä tarttua tähän tärkeään aiheeseen ja kantaa korteni kekoon.

Allekirjoittaneen sisustusostokset tapahtuvat pääsääntöisesti kirpputorilta. Kirppiksille ei vie niinkään kirkasotsainen "haluan ostettua käytettyä" -ajatus, vaan enemminkin halu löytää persoonallisia ja kenties vähän kestävämpiä löytöjä. Kolmen viime vuoden aikana, aina ensimmäisestä Konmari-postauksesta lähtien olen hiljalleen vähentänyt ylipäätään shoppailua. Jo ekassa Konmari-postauksesta pohdiskelin sitä, miksi kirjassa ei ollenkaan oteta kantaa siihen miten niistä tavaroista pääsee eroon -siis miten säädyllisesti kierrätetään tavarakasa eteenpäin.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun luin Hesarista Kierrätysvimmalla on ruma puoli -jutun, aloin entistä enemmän miettiä ostoksiani. Siihen asti olin miettinyt tavaroiden kierrättämistä vain itsekkäästi omien tavaroiden kannalta, mutta em. jutusta sain perspektiiviä siihen, kun "kaikki" innostuvat kierrättämisestä. Kun päämääränä on päästä eroon omista kamoista ja ajatellaan, että kyllä se varmasti kelpaa jollekin muulle. Siitä lähtien olen yrittänyt jo kaupassa miettiä, että mitä jos (kun) kyllästyn ostokseeni. Voinko todella "olettaa että, se kelpaa jollekin muulle?"
Tuleeko teille ostoskrapula uusia hankintoja tehdessä?

Aika harvoin. Viimeisen parin vuoden aikana suurin kirpputori-innostus on (onneksi) vähentynyt. Ostan vielä harvemmin mitään "uutta uutta" kaupasta. Ja olen parhaani mukaan karsinut itsestäni "ostan kun halvalla saa" tavan. Jos olen jostain ostoksesta epävarma, niin mieluummin jätän se kauppaan.


Mietittekö kuinka suuren hiilijalan jäljen jätätte ostoksia tehdessä?
Mietittekö missä tuote on valmistettu, millaisissa oloissa ja mistä materiaalista?

Kirppikseltä ostaminen sinällään on pienempi paha. Mutta kirppikselle meneminen (ja ylipäätään täältä maalta liikkeelle lähteminen) vaatiin autoilua.

Jos ostan jotain uutta, niin toki mietin missä ja mistä se on tehty. Lapuan kankureilla on tällä hetkellä myynnissä useampikin houkutteleva sisustusjuttu (lue tyynynpäällinen tai viltti). Harkinnassa on myös Tapettitalon tapetti, joka Etelä-Pirkanmaalaiselle on suorastaan lähituote.  Jos taas ostan jotain sisustusjuttuja Ikeasta tai HM:stä tms. niin mietin niiden todennäköistä kestoaikaa.

Enemmän tarvitsisi perehtyä eri tekstiilimateriaalien valmistamiseen ja mikä niistä kenties on tuotannon ja toisaalta käytön kannalta paras. Ainoa mistä olen varma on akryylin huonous.


Vinkkejä ekologisempaan sisustamiseen

  • Siivoa, vaihda järjestystä ja hae luonnosta kukkia/oksia/talventörröttäjiä maljakkoon. Tässä ekologisin ja edullisin sisustusvinkkini.
Samoilla linjoilla siivoamisen tärkeydestä oli tämän päivän Hesarissa sisustussuunnittelija Tomi Kouvola.

  • Harkitse, harkitse ja harkitse ennen kuin ostat uutta, edes kirpputorilta.
  • Voisitko tehdä itse? Kansalaisopistoissa ja monessa muussa paikassa on kiinnostavia kursseja, jossa voi valmistaa mm. sisustusesineitä. Instagramista ja Pinterestistä löytyy lukuisia inspiroivia kuvia ja tekniikkaa voi opetella kirjasta. Samalla voi luoda jotain todella yksilöllistä. Allekirjoittanut aikoo suunnata ensi keväänä tuohityökurssille.
  • Pidä hyvää huolta jo olemassa olevista huonekaluista ja sisustustekstiileistä.

Siivouksen jälkeen juodaan tietysti siivouskaffeet ♥


Paljon on ideoita ja yleviä ajatuksia sisustamisesta, jopa ekologisesta sisustamisesta. Omat tavat vain muuttuvat piinallisen hitaasti.

1 kommentti:

  1. Siivouskaffet (ja siivousmunkki!) ovat kyllä huikea konsepti. Olen tosi iloinen aina kun tämä aihe on blogeissa, ja se on tosiaan saanut paljon huomiota viime aikoina – aiheesta! Vähemmän on tosiaan enemmän.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!