Wappuherkkujen suhteen olen erittäin perinteinen -simaa ja munkkeja, kiitos. Lapsena halusin siman ilman rusinoita ja munkit ilman sokerissa kieritystä -ja kultainen mummu toteutti toiveeni ♥. Sittemmin olen tehnyt myönnytyksen sokerin suuntaan, mutta simassa lilluvat rusinat, ugh.
Ensin suunnittelin valmistavani inkiväärisimaa, mutta lopulta teinkin Lakritsimaa. Onnekseni Hra K (joka on harrastanut oluenpanoa) muisteli jostain lukeneensa lakritsinjuurella maustetusta simasta -siitä se idea sitten lähti.
Lakritsinen sima eli Lakritsima
Perussiman ohje täältä
4 litraa vettä
250 g fariinisokeria
250 g sokeria
1 sitruuna
2 maustemitallista kuivahiivaa
1 rkl lakritsinjuurirouhetta
n. 2 tähtianista
(rusinoita)
- Kiehauta n. puolet vedestä ja kaada vesiseos sokerien päälle. Lisää kuivahiiva, kun sima on 42 asteista.
- Mausta lakritsinjuurirouheella ja tähtianiksilla. Pese sitruuna huolellisesti, leikkaa viipaleiksi ja lisää simaan.
- Sekoita ja anna siman olla huoneenlämmössä vuorokausi.
- Siivilöi sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria jälkikäymistä varten (ja pari rusinaa).
- Huoneenlämmössä sima valmistuu n. kolmessa päivässä.
Ei wappua ilman munkkeja, paitsi tänä vuonna syödään donitseja.
Donitsit
Ohje Dansukker
2 munaa
1/2 dl sokeria
1/2 dl Dansukker Fariinisokeria
2 dl maitoa
1/4 tl suolaa
1/2 sitruunan raastettu kuori
4 1/2 - 5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl öljyä tai sulatettua rasvaa
Kypsentämiseen
Öljyä
Koristeluun
125 g tummaa suklaata
125 g vaalea suklaata
strösseleitä
- Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sekä maito vuorotellen munavaahtoon. Sekoita joukkoon lopuksi öljy. Taikina on löysähköä, älä huolestu. Anna taikinan levätä ja jauhojen turvota n. 10 min.
- Ripottele pöydälle reippaasti jauhoja. Kaada taikina jauhojen päälle ja pyöritä se jauhoisin käsin tasaiseksi palloksi. Painele taikina käsin levyksi. Ota levystä pyöreällä muotilla (esim. jauhoitetulla lasilla) kakkuja, paina pienemmällä muotilla (esim. korkki) keskelle reikä.
- Kypsennä leivonnaiset saman tien kuumassa öljyssä molemmin puolin. Valuta leivonnaiset talouspaperin päällä.
- Anna donitsien jäähtyä ennen kuorrutusta. Sulata suklaat syvällä lautasella vuorollaan mikrossa ja "dippaa" donitsit sulaan suklaaseen. Ripottele päälle strösseleitä.
Suosittelen lisäämään taikinaan ainakin 0,5 dl jauhoja (vertailun vuoksi toisessa, mielestäni vastaavassa ohjeessa oli 7 dl jauhoja). Tein donitsit juuri Dansukkerin ohjeen mukaan ja taikina oli todella löysää. Oli hieman turhauttavaa käsitellä taikinaa ja jauhoja meni tuossa epätoivosessa taistelussa vähän enemmänkin.
Siman ja donitsien valmistaminen oli vaivanarvoista!
Voi herranjestas noita donitseja! Menisi monta aivan yhtä mittaa! Siman jätän toisille, siitä en tykkää.
VastaaPoistaDonitsit olivat aika pienikokoisia, jotta niitä saa syödä monta kappaletta ;)
PoistaIhana kattaus ♥
VastaaPoistaSimasi kuulostaa hyvältä!
Sima on myös hyvää hellejuomaa, kunhan se hellekesä vielä saapuu..
PoistaSimaa! Milloin oikein olen viimeksi saanut maistaa itsetehtyä?
VastaaPoistaSima valmistuu pienellä vaivalla ja jos käyttää "tavallista" hiivaa, niin lämpötilan kanssa ei tarvitse kikkailla ;)
PoistaOi mitä herkkuja! Saattaisi mennä minullakin useampikin donitsi putkeen! Ja koko pullollinen epäilemättä hyvää lakritsisimaa päälle! :)
VastaaPoistaLautasellinen donitseja ja pullo simaa = "kevyt" sokerihumala :)
PoistaNam, kylläpä on herkulliset eväät! Maistuisi täälläkin.
VastaaPoistaEnsimmäistä kertaa elämässäni sima kuullostaa herkulliselle!
VastaaPoistaSulla on jo Wappu ovella, vaikka meillä muilla on trullit vasta nousukiidossa :)
Heh, olen fiilistellyt vappua jo kolmisen viikkoa :) Huomenna on vappu eikun palmusunnuntai ja ollaan varustauduttu trullien varalta. Laitetaan ovi lukkoon, verhot kiinni ja syödään suklaamunat. -Vitsi vitsi, lapsena olin innokas trulli ja nuutipukki :)
Poista