Tästä leivoksesta on monia muunnoksia. Minusta niiden tulee olla aivan tummanruskeita -kaakaojauheessa ja kaffeessa ei säästellä. Ohimennen mainittakoon, että olen ollut paatunut kaffekissa aika pienestä tytöstä lähtien. 80-luvulla ei ollut niin tarkkaa, vaikka lapsi kahvia kittasi. Äidiltä olen perinyt mieltymyksen tummaansuklaaseen ♥.
Koristelen suklaaleivokset iloisesti "nompparelleilla", joiden valikoima on suorastaan räjähtänyt parinkymmenen vuoden aikana. Joko arvaat mistä suklaaleivoksista on kyse? No, mokkapaloista tottakai.
Alkuperäinen ohje on Anni Helenan kakkujulisteesta vuodelta 1977. Inspiraation lakritsijauheen käyttöön löysin Hesarin sivuilta.
Suklaa-lakritsiLeivokset
Pohja:
200 g voita
1,5 dl sokeria
3 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta (tummaa)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl vahvaa kahvia
Kuorrutus:
50 g voita
1/2 dl kuumaa kahvia
n. 225 g tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1-1,5 rkl lakritsijauhetta
Koristelu:
nonparelleja ja strösseleitä
1-1,5 rkl lakritsijauhetta
Koristelu:
nonparelleja ja strösseleitä
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sihdaten kahvin kanssa taikinaan. Taikinasta tulee hieman löysää.
Levitä taikina suorakaiteen muotoiseen piirakkavuokaan tai uuninpellille leivinpaperin päälle. Älä säästele leivinpaperin kanssa vaan vuoraa vuoka/pelti hyvin, säästyt sotkuilta ;)
Paista 200 asteessa n. 15-20 min. Anna jäähtyä hyvin.
Sulata kuorrusta varten voi ja lisää kuuma kahvi. Sihtaa joukkoon kuivat aineet ja sekoita kunnes seos on tasaista. Levitä kuorrutus välittömästi levyn päälle ja koristele esim. nonparelleilla. Nosta jääkaappiin jähmettymään.
Ja sitten herkuttelemaan!
Paista 200 asteessa n. 15-20 min. Anna jäähtyä hyvin.
Sulata kuorrusta varten voi ja lisää kuuma kahvi. Sihtaa joukkoon kuivat aineet ja sekoita kunnes seos on tasaista. Levitä kuorrutus välittömästi levyn päälle ja koristele esim. nonparelleilla. Nosta jääkaappiin jähmettymään.
Ja sitten herkuttelemaan!
Kommentti teki katoamistempun! Herrrkullisen näköisiä leivoksia, pakko kokeilla lempimakuja yhdessä ♥
VastaaPoistaP.s. Ehdit leipoakin ikkunanpesun lisäksi :D
Ei löytynyt kadonnutta kommenttia roskiksestakaan, voihan blogger.
PoistaJos olisin pessyt ikkunat ns. pitkän kaavan mukaan, niin mokkapalat olisivat jääneet leipomatta :)
Hei, mokkapaloja en ole tehnyt kuin viimeksi koulun köksäntunnilla! Ehkä tästä rivien välistä selvisi, että en ole ikinä aiemminkaan ollut innokas kokki... mutta nyt tekisi kyllä mieli. Tuon parempaa leivonnaista ei varmaan ole, eikä se voi vaikeaakaan olla, kun kerran köksässä tehtiin, ei se mitään rakettitiedettä tai molekyyligastronomiaa silloin ollut. En tiedä mitä nykyään, ties vaikka oliskin.
VastaaPoistaMokkapalat ovat melkolailla takuuhelppoja leipoa ja ne häviävät aika nopsaan jääkaapista ;)
PoistaMahtoi olla herkullisia! Itse yhdistän Marianne kuivakakkuun myös turkinpippuriraeseosta, ja siitä tulee aikas mukavan makuinen kuivakakku :)
VastaaPoistaTurkinpippurit maistuvat varmasti hyvältä kakuissa ja muissa(kin) leivonnaisissa ♥.
PoistaMokkapalat ovat ehkä tunnetuin leipomus? Minä olen säästynyt niiden tekemiseltä enkä tiedä miksi. Joitakin vuosia sitten 12 vuotias ystäväni oli täällä kylässä ja halusi ehdottomasti paljastaa minulle mokkapalojen salat. Minä katsoin kun hän tottuneesti leipaisi herkulliset leivonnaiset. Lakritsikuorrutus tosin edustaa modernia suuntausta, niin ajat muuttuvat :D Leivoksesi on hyvin kaunis.
VastaaPoistaVaikka itse et ole leiponut, niin ainakin sinulla on mokkapalojen leipomisniksit hallussa, kun olet saanut oikein lähiopetusta :)
PoistaMä olen niiin ihastunut lakritsinjuuresta jauhettuun lakritsijauheeseen, että voisin kokeilla sitä loputtomasti :)
Herrrrrrrkullisen näköinen ja hedelmäkarkkityyppikin osaa arvostaa suuresti sukaan ja lakun liittoa :)
VastaaPoistaKiitos Taru! Olisihan nämä voinut koristella hillityn aikuismaisesti vaikka hopeisilla nonparelleilla, mutku "tähtisumu" näyttää niin kivalta :D
PoistaTässä ohjeessa on maltillisesti lakritsijauhetta.
Voi jee, nää on tosi hyviä ja tulee nuoruus mieleen. Voisko lusikasta heijastua kuvaaja?
VastaaPoistaHyvin huomattu, sieltä se valokuvaaja kurkkaa :)
PoistaMahtaa olla hyvää!
VastaaPoistaAinakin minuun uppoo, eikä kukaan vieraskaan ole asettunut poikkiteloin ;D
PoistaMokkapaloja, jes! Maistuvat tällekin tytölle.
VastaaPoistaHelppoa ja herkullista! Raskaana lakritsijauhetta tulee käyttää tosi maltillisesti (googlaa vielä) verenpainejutut jne..
Poista