lauantai 8. kesäkuuta 2013

Aikamatkalla

Eilen otimme aimo harppauksen historiassa taaksepäin ja menimme erääseen ulkoilmamuseoon.Ilma oli mitä mahtavin; reilusti aurinkoa ja vähäisesti pilviä ♥.Päiväretkemme siis suuntautui Turkuun, Luostarinmäen käsityöläismuseeon. Luostarinmäki säästyi Turun vuoden 1827 palolta (jolloin 3/4 kaupungista tuhoutui). Osa rakennuksista on jopa yli 200 vuotta vanhoja.Alkuperäisellä paikallaan oleviin taloihin on sisustettu erilaisia käsityöläisverstaita ja vanhan ajan koteja. Kuvassa on kellosepän työkaluja. Kauniina kesäpäivänä tupa näyttää suht valoiselta, mutta ajatelkaa millaista on ollut tehdä tarkkoja töitä päreen valossa keskitalvella..Jo 1900-luvun alussa suunniteltiin Luostarinmäen muuttamista museoksi. Yleisölle museo aukesi vasta 1940.


Joissakin taloissa oli käsityöläisten työnäytöksiä tai ajan henkeen pukeutuneita oppaita kertomassa ko. kohteesta.Kirjapainaja painaa korttia. Hän esitteli meille erilaisia kirjasimia ja painoi jopa kortit muistoksi, hyvin lupsakka mies.NyörinpunomoAskeettinen, hämärä tupa.Ennen vanhaan asunnot olivat pieniä, kuten tämäkin pikkuruinen asunto. Varakkuudesta kertoo mm. tapetit ja taulut.


Tässä asunnossa on edellisiin verrattuna hienompia huonekaluja ja muutenkin enemmän sisustettu. Eräs englannin kielinen turisti ihmetteli oppaalle lyhyttä sänkyä. Ns. päästävedettävä sänky näyttää päiväasussaan hyvin kompaktilta :)Tämä kamari on talosta, jossa asui veli sisaruksineen ja heistä viimeisin vielä 1960-luvulla. Koti on aivan alkuperäisessä 40-50 luvun asussaan. Heidän sukunsa oli asunut Luostarinmäellä vuodesta 1798 lähtien.Vanhinta rakennuskantaa edustaa turvekattoinen talo.Käsityöläismuseota suosittelen yleensäkin kaikille; on ihan hyvä tietää entisajan elämästä. Erityisen mielenkiintoinen ulkoilmamuseo on varmasti historiasta, käsitöistä ja puutalorakentamisesta kiinnostuneille.Ja sitten syömään. Melko lähellä Luostarinmäen museota, Aurajoen rannalla on upea pitsihuvila, Samppalinna. Sen terassilla lounastimme herkullisen buffet-lounaan.Sillan vasemmalla puolella ovat mm. museo ja Samppalinna, oikealla puolen keskustan kaupat.
En voi kehuskella säästäväisyydelläni, mutta kun on kyseessä parkkimaksut -minusta sukeutuu himokävelijä ja huvittava penninvenyttäjä. Takaisin tullessa melkein hyydyin Kaskenkadun ylämäkeen, johan on mäkinen kaupunki ;)Turussa on, ainakin Tampereeseen verrattuna mielestäni paljon puutaloja.Sekä hienoja kivitaloja 1800/1900-luvun molemmilta puolin. Mutta, mutta mikä onkaan ns. Turun tauti? Mihin katosi 1960-luvulla mm. aito Turun paloltakin säilynyt rakennus klik.

Toivottavasti joku jaksoi kuvasulkeiset finaaliin asti!

Leppoisaa viikonvaihdetta!

12 kommenttia:

 1. Oi miten rakastankaan vanhoja esineitä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa esineissä on oma viehätyksensä ♥.

   Poista
 2. Hieno museo ja hieno ilma, hyvä yhdistelmä. Itsekin tuolla käyneenä voin kertoa sen olevan mielenkiintoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt moinen lämmin ilma tuntuu lähes unelta, kun ulkona sataa ja tuulee..

   Poista
 3. Luostarinmäki on mielenkiintoinen paikka, olen päässyt siellä kerran käymään. (Eikä tuo Turkukaan pöllömpi kaupunki ole.)

  VastaaPoista
 4. Hienoja kuvia taas (ja aikaisemmissa myös). Tuo paikka ja Turku muutenkin pitäisi laittaa kesäretkikohteeksi. Ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on vaikka mitä kivoja kesäretkikohteita (kuinkahan monta kertaa olen ko. lauseen jo täälläkin sanonut)!

   Poista
 5. Voi että, jos asuisin lähempänä niin kävisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyyköhän teiltä päin jotain vastaavaa? Keskiaikaiset markkinat ovat myös mielenkiintoinen tapahtuma.

   Poista
 6. Aivan ihania kuvia olet ottanut. Selvästi käymisenarvoinen paikka. Eksyin tänne blogiisi, kun hain kuvia päästävedettävistä sängyistä. Tarkoitukseni olisi maalata sellainen meillä oleva ja etsin ideoita värin suhteen :) Blogi vaikuttaa oikein kivalta ja liityinpä vielä lukijaksikin :) Hyvää sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina. Käsityöläismuseo on tosi kiva paikka ♥.
   Mukavaa, että löysit blogiini ja jäit lukijaksi :) Blogissasi varmasti esittelet miltä sänky lopulta näyttää. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista

Kiitos kommentista!