sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Lahjakasta joulua?

Nyt alkaa kaikilla tontuilla lahjakiireet, sillä viimeistään lähiviikkoina täytyisi vakavasti harkita joululahjojen hankkimista -siis jos niitä aikoo hankkia. Eikä siinä mitään, joululahjojen fundeeraminen ja ostaminen on mitä kivointa puuhaa, sekä paketointi. –Ainakin silloin, kun on selvät sävelet.

Marraskuun alussa Suomalaisen Työn Liitto julkaisi joulututkimuksen, jonka mukaan suomalaiset käyttävät tänä vuonna pelkästään joululahjoihin lähes 400 €. Vertailun vuoksi vuonna 2012 saman tutkimuksen tulos oli 280 € eli taantumasta huolimatta lisäystä tulisi peräti 120 €. Hesarin politiikan ja talouden esimiehen mielestä tutkimus on puuta heinää.
Euromäärät ovat aika hurjia ja toivottavasti kovin moni ei kuluta 400 € lahjoihin vain siksi, että naapurikin kuluttaa.

Nyt kun perheestämme 50 % opiskelee, niin talousasioita on tullut ajateltua väkisinkin. Olen lähellä muutamaa oivallusta: *Pienemmälläkin tulee toimeen, jos haluaa. *Kaikkia ostoksia on syytä harkita, koska maailmaan (eikä meidän kotiin) ei mahdu loputtomasti tavaroita. *Ostoksista tuleva ”onni” on useimmiten hyvin lyhytaikaista (paitsi kameran).


 Joulu 80-luvun alkupuolelta. Allekirjoittanut ja Minttu-nukke, olisikohan saanut nuken juuri joululahjaksi?

Meillä joululahjat eivät ole koskaan olleet iso juttu, paitsi tietty lapsena. Kummilasteni lahjoihin panostan varmasti eniten siis taloudellisesti. Tämä kummitäti haluaa ostaa kehittäviä ja hauskoja lahjoja. Aikuisten lahjat ovat vähän hankalampi juttu –siis keksiä ne juuri sopivat. Niihin tulee enemmän pohdittua.

Ystävä- ja tuttavapiiristä olen napannut muutaman toimivan lahjaidean, joita tänä jouluna aion toteuttaa.

*Lahjakortti
Mukava lahja sekä antajan että saajan kannalta. Saat vähän ohjattua, mihin raha käytetään, mutta lahjan saaja onnekseen itse päättää.*Itse tehdyt lahjat
Nyt ollaan vähän heikoilla jäillä. Ensinnäkin osaako lahjan saaja arvostaa tuntikaupalla väkerrettyä lahjaa? Siinä helposti ajautuu (p)askartelun puolelle (kyllä,  olen vähän rajoittunut). Minun tuttavapiiristä moni asuu vanhassa omakotitalossa ja mummoja on harvalla, joten villasukille lienee käyttöä?

*Herkkulahjat
Nyt alkaa kuulostaa hyvältä. Valikoituja herkkuja joista lahjan saaja pitää (tai voi syöttää ne jollekin vieraalle).

Mitenkäs teillä lahja-asiat? Kuulostaako lahjoihin käytettävät summat pieniltä / suurilta?

Aurinkoista sunnuntaipäivää ja lämpimästi tervetuloa lukiijaksi Pintapuolia!

12 kommenttia:

 1. Riippuu ihan sitä, kuinka monelle lahjoja ostaa. Itse ostan oikeastaan vain avokille n. 50 eurolla, muille sitten teen jotain pientä kivaa. Nytkin kudon siskolle ja siskon lapsille villasukkia, äitini puolestaan saa varmaankin "villasukkalahjakortin", sillä tiedän ettei hänen lahjansa tarvitse olla ajallaan. Harkitsin myös toisenlaista lahjaa, eli 30 eurolla ammatin lahjoittamista kehitysmaan naisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä pointti; jos ostaa 10:lle 40 € lahjan niin siinä se summa jo on.

   Hyväntekeväisyyslahjat ovat myös hyvä idea! Varsinkin sellaisille joilla on jo kaikkea. Villasukkalahjakortti on myös hauska idea :)

   Poista
 2. Minä ostin tällä viikolla joulupaperia, lahjoja en ole vielä ostanut. Enkä ole edes ehtinyt miettimään mitä antaisin!!! En myöskään halua ajatella rahaa mikä niihin palaa. Mahdollisimman vähällä yritän kuitenkin joka vuosi selvitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahan menoa tärkeämpää lienee, että löytää kivoja lahjoja, mutta onneksi niitäkin on monen hintaisia. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty vai miten se meni?

   Poista
 3. Kyllä en saisi menemään joululahjoihin noin paljon vaikka olisi rahaakin. Ei kyllä ole rahaakaan, mutta vaikka olisikin. Jos satanen menee, niin sekin on jo älyttömän paljon. En kyllä ymmärrä oikein koko lahja-asiaa, en ole ymmärtänyt koko sinä aikana kun yleensä olen jotakin asioista ymmärtänyt. Tarvekaluja ja kirjoja, ne on hyviä lahjoja. Ja lahjakortit, kerran jopa ostin kaverille joululahjaksi lahjakortin ruokakauppaan (noku tiesin että sillä oli rahat vähissä ja ruokaahan nyt aina tarvitaan)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahjakortti ruokakauppaan oli oikein hyvä joululahja! Mitä turhaan ostaa satunnaista tavaraa, kun useimmat ovat hyvin tarkkoja siitä mistä pitävät.
   Minusta pieni, edullinen lahja on ihan yhtä hyvä tai parempikin kuin kallis, jos se on jotain sellaista mitä lahjansaaja tarvitsee.

   Poista
 4. 400 € on huikean suuri raha (siis minulle)! Villasukkia ja muuta pientä itsetehtyä lahjaa täältä lähinnä lähtee kaikille lahjottaville. Papan kanssa emme osta toisillemme lahjoja lainkaan, vaan säästämme nekin rahat matkalle, jolle lähdemme ennen vuodenvaihdetta!
  Ihanan nostalginen kuva sinusta ja nukestasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, että teillä onkin mukava lahja tiedossa. Varmastikin matkaatte jonnekin lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan?

   Poista
  2. Juu, Thaimaahan Koh Samuille ollaan menossa. Vaikka talous onkin tiukoilla, niin matkustamaan on silloin tälöin päästävä. Tarkoittaa sitä, että kaikissa arkisissa menoissa on venytettävä sentit ja eurot tooooosi pitkiksi, mutta mieluummin niin, kuin että ei pääsisi lainkaan matkoille. Matkailu avartaa...:)

   Poista
  3. Kyllä matkailu kannattaa ja rantaloma auringossa kummasti virkistää.

   Poista
 5. Minulla taitaa upota aika helpostikin tuo raha lahjoihin... *punastelee*

  Toisaalta minä en käytä rahaa moneen muuhun asiaan. Siinä missä toinen arvostaa matkustamista, minä rakastan toisten lahjomista ja ilahduttamista. En tilaa yhtään lehteä, en matkustele tai omista autoa, joten siinähän ne rahat toisten lahjomiseen jo säästyvätkin ;D Suurimman osan teen kylläkin itse, mutta toisaalta niiden rahallinen arvokin olisi sitten jo melko suuri, jos sitä laskisi ja niitä ostamaan lähtisi. Esimerkiksi olen tehnyt tässä puisia käsintehtyjä leikkuulautoja kymmenen kappaletta ja jalkarahin, jos ne muuttaisi siihen hintaan mitä niitä eteenpäin myisin, tulisi pelkästään niistä jo hintaa viitisensataa euroa. Onneksi edes voi tehdä itse, en tiedä mihin joutuisin, jos en voisi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, puusta itsetehtyjä leikkuulautoja ja jalkarahi! Olisinpa tuttavapiirissäsi :) Siskoni teki joskus vuosia sitten nahkaisia, karvavuorisia lapasia ja ne olivat aivan huippuja; lämpimiä ja kestäviä.

   Kuten yllä jos keskustelimme, niin mitä useammalle antaa joululahjan sitä enemmän se tietysti maksaa. Ja toisaalta jokainen saa käyttää rahaa niin kuin haluaa.

   Poista

Kiitos kommentista!