lauantai 2. maaliskuuta 2013

Pääsiäisen epäesteettisin herkku

Pääsiäisen kauniita herkkuja ovat esim. pasha ja lusikkaleivät. Suklaamunat puetaan koristeellisiin ja värikkäisiin folioihin tai valkoisiin "munankuoriin". Mutta sitten on mämmi, tuo tummanruskea ja vähintäänkin, hmm, ei-syötävän näköinen "juttu". Tällä herkulla jos jollain on vannoutuneet kannattajansa ja vihaajansa, kuten sinihomejuustolla.Mämmin syönti tuntuu heti juhlallisemmalta, kun sitä syö Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemalla Suomi-sarjan lusikalla.Ultima Thule-kulho ja taustalla Story birds-kermanekka.Story Birds-sarjan pienin(?) jäsen Omar. Suunnittelija Kati Tuominen-Niittylä, joka on suunnitellut myös KoKo-sarjan.
Jos jokin kaffepöydässä aiheuttaa harmaita hiuksia vieraille ja isäntäväelle, niin kermanekka. Kunpa joskus tulisi vastaan sellainen pienehkö kaadin, joka ei valuttaisi kermaa/maitoa pöytäliinalle eli tuukille.Lapsesta saakka olen tykännyt mm. mämmistä ja sinihomejuustosta. Ja olen inhonnut keitettyjä kasviksia/juureksia kuten porkkanoita, kaalia ja varsinkin selleriä, huh. Tosin perinteiseen suomalaiseen tapaan valmistaminen eli keitetään ihan pehmeäksi mössöksi, ei tee oikeutta millekään kasvikselle.

Jaakko Kolmosen (kuuluisa TV-kokki ainakin 70-80-luvuilta) mukaan mämmi on oikea terveyspommi: paljon kuituja ja rautaa, vähän kaloreita klik.Meidän perheestä löytyy toinenkin mämmin ystävä; Sulo "pesi" kulhon lopuksi.

6 kommenttia:

 1. Minä olen maistanut mämmiä ehkä kerran. Ehkä. Enkä usko, että tulen toiste maistamaankaan.

  Mutta se on sanottava, että noin kauniissa kulhossa mämmi ainakin näyttää sievältä. En edes tiennyt, että Ultima Thulesta on olemassa kulhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annos näyttää myös siksi sievältä, etten tarkentanut mämmiin ;-)

   Ultima thule-sarjan jälkiruokamaljat olen kerännyt joskus 90-luvulla.

   Poista
 2. Olette ottaneet varaslähdön pääsiäiseen! Mämmi on kyllä hyvää, mutta vain pääsiäisenä ja kuohukerman kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. O-ou, varaslähtö paljastui. Ollaan vähän hätähousuja :)

   Poista
 3. Meillä mämmiä kuluu tosi vähän - vain minä syön sitä - ja ainoastaan yhden kerran pääsiäisenä. En olekaan Viirulle vielä koskaan tarjonnut - pitäisiköhän tänä vuonna kisuli yllättää ihan uudella makuelämyksellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuntuu, että yksi mämmitokkonen riittää oikein hyvin. Meidän kattilat pitää kermasta, joskin maitotuotteita niille tarjoillaan vaan muutama tippa kerrallaan.

   Poista

Kiitos kommentista!