maanantai 11. maaliskuuta 2013

Puutarhuroinnin kertausharjoitukset

Naapurissa asuu pieni, pirteä mummo, jota aina toisinaan autamme. Nyt hän pyysi meitä auttamaan omenapuidensa leikkauksessa "kun sinulla on ammattitaitoakin".  Autamme leikkausasiassa toki mielellämme, mutta vähän käytetyllä ja hyvin ruostuneella "ammattitaidolla" ei saada aikaan edes tyydyttävää lopputulosta.

Omassa puutarhassamme on vanha ja paljon kokenut omenapuu. Silloin kun allekirjoittaneella ei ollut sitä ruostunuttakaan ammattitaitoa tai ylipäätään meillä kokemusta puiden hoidoista -teimme omenapuuparalle oikein perusteellisen "parturoinnin". Tästä käsittelystä kauhistuneena omppupuu meni lakkoon; se ei kukkinut, eikä tehnyt omenia n. 10-vuoteen. Tästä olen ottanut opiksi ja leikkaan puita varovasti. Liian rajun leikkauksen tuloksena oli muuten hirrrmuinen uusien oksien kasvu ja tätä "satoa" korjaamme vieläkin.Opiskeluaikoinan ostin Taimistoviljelijöiden julkaisemia oppaita mm. pihakasvien leikkausta käsittelevän. Onneksi aikanaan myös päällystin sen kontaktimuovilla, sillä se on ollut kovassa käytössä. Taas kerran kertasin kuinka mm. omenapuu pitäisi leikata.
Ja tässä omenapuumme. Tämän kevään suunnitelma on sahata pois pari-kolme pahinta oksaa, jotka törröttävät suoraan ylöspäin. Silloin muut oksat saavat enemmän valoa ja ilmaa. Lisäksi poistetaan kuivat ja hankaavat oksat.

Eilen oli tarkoitus toteuttaa varsinainen karsiminen, mutta arvatkaas mitä? Saha (tehtävään parhaiten sopiva) oli kadoksissa, hehheh ja huhhuh. Tästä voitte ottaa oppia ainakin kahdessa kolmessa asiassa: pitäkää työkalut hyvässä terässä ja järjestyksessä, tutkikaa ensin oppaita ja älkää (hyvänen aika!) leikatko puita/puskia liikaa.

Aurinkoista viikkoa kaikille!

2 kommenttia:

Kiitos kommentista!