torstai 21. maaliskuuta 2013

T niin kuin Teak

Useimmilla on sisustuksessa jokin ns. punainen lanka, joka toistuu läpi kodin, huoneesta toiseen. Esim. sininen väri tai jos katsoo sisustusblogeja niin valkoinen väri. Meillä on joka huoneessa oma tunnelmansa ts. oma tapettinsa. Nyt vihdoinkin keksin myös sisustuksemme "punaisen langan" (jostain syystä minulla oli tarve keksiä sellainen). *fanfaarimusiikkia* - Se on teak-puiset huonekalut ja sisustusesineet.

Välihuomatus: en ole mikään asiantuntija, mutta oletan huonekalujemme olevan tiikkiä.
En enää varmuudella muista, mikä oli ensimmäinen tiikkinen huonekalumme. Kenties peilipöytä, jossa on sisääntaitettava peili (on juuri nyt läppärin alapuolella) vai tiikkinen senkki?
Ensin mainitun hain siskoni kanssa ja reissusta teki ikimuistoisen se, että myyjänä ollut mieshenkilö ei viitsinyt auttaa kantamisessa. Siispä kannoimme mööpelin kahdestamme kerrostalon n. neljännestä kerroksesta. No, eihän se mahdottamasti painanut ja kiukku antoi energiaa. Eikä myyjä ollut luvannut auttaa, mutta nonesti sellainen on tapana (siitä ilosta, että pääsee ylimääräisesta tavarasta eroon).

Teakissa pidän kauniista puukuviosta ja keskiruskeasta väristä, sekä hieman kiiltävästä pinnasta. 50-70-luvujen huonekalujen keveys on myös plussaa (toinen intohimoni on jugend-tyyli, mutta niiden kokoluokka on aivan toista). Valaisimissa ym. jutuissa tiikkiin usein yhdistetään kuparia, mikä tekee siitä entistä mielenkiintoisemman.Ruokailuhuoneen klaffipöytäryhmä on isovanhempien perintöä. Tällä hetkellä sille pitää seuraa vanha puusohva.

Mielestäni viime vuosina tiikkisten huonekalujen arvostus on noussut (=hinnat nousseet) tavallisissa leimaamattomissa, merkittömissä kalusteissa(kin). Mielenkiintoa on lisännyt retrobuumi (lausahdus: Onpa ihanan retroa! saa ihon kananlihalle inhosta, sorry), joka on ehkä muuttunut "astetta hienostuneemmaksi" vintage-huonekalujen keräilyksi.
Nyt keväällä lanseerattu Ikean Stockholm 2013 -tuotesarja ei ainakaan vähennä mielenkiintoa 50-70-luvun tyyliä kohtaan.Tiikkisiä huonekaluja ja sisustusesineitä on hyvin saatavilla, (siis vanhoja), mutta kunto vaihtelee. Melko usein esim. pöydissä ja senkeissä on laikkuja kukkapurkeista tai teak-puupinta on lohkeillut. Näitä kumpaakin ongelmaa saa jossain määrin (luullakseni) entisöityä. Ensiapuna teak-öljy antaa pinnalle raikkaamman olemuksen, sekä huoneeseen hirveän käryn ja aine on tietysti helposti syttyvää. Teak-öljyn käyttöohjeet siis kannattaa lukea ja toimia niiden mukaan.

Aikaisemmin blogissa ovat vilahtaneet mm. baarikaappi, peilipöytä, yöpöytä ja kattovalaisin. Valaisinta lukuunottamatta nämä kaikki ovat löytyneet yksityisiltä markkinoilta.
Löytyykö lukijoista teak- tai vintage-huonekalujen ystäviä? Mistä olette löytöjä tehneet?

6 kommenttia:

 1. Ihania teak-kalusteita teillä. Itsekkin tykkään teakista kovasti.
  Meiltä löytyy 60 tai 70-luvun teak lipasto ja pikkupöytä, molemmat olen huutanut huutonetistä viime keväänä kympillä.
  Katselin just vähän aikaa sitten kierrätyskeskuksessa samassa kunnossa olevia senkkejä kuin meillä ja hinnat oli 80 eurosta ylöspäin. On hieman hinnat tosiaan nousseet.
  Molemmista huonekaluistamme löytyy juurikin noita kukkapurkin jälkiä. Pitää ehdottomasti ottaa selvää voiko niille tosiaan jotain tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea entisöintiin, teak-öljylläkin saa vähän tasoitettua jälkiä.

   Poista
 2. Katsoin nuo linkit, teillä on oikein kauniita huonekaluja. Teak on todellakin punainen lankanne. (Ja Robert on nykyään vanhempi assistentti...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Myrsky!
   Tosiaan Robert on nyt vanhempi assistentti ja Sulo varmaankin yli-innokas assistentti ;)

   Poista
 3. Kiitos Mamma N! "Punainen lanka" oli lähempänä kuin arvasin, suorastaan silmien alla :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!