sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Ahaa-elämys

En tiedä tuntuuko se huvittavalta, turhauttavalta vai pelkästään hukkaan heitetyltä ajalta, kun tajuaa, että muutamasta teknisestä ominaisuudesta johtuen, liikunta a.k.a pyöräily on ollut ärsyttävää pakkopullaa viimeiset 15 vuotta.

Muutimme nykyiseen asuinpaikkaamme silloin, kun ns. pyöräilykuntoni oli vielä lähes parhaimmillaan. Jos asuit maaseudulla ja olit alaikäinen väkisinkin teit tuttavuutta polkupyörän kanssa ja minusta se oli vieläpä hauskaa. Paitsi sen jälkeen, kun aikuistuin, rakastuin ja muutimme nykyiseen kotiimme, sekä ostin uuden polkupyörän. Syytin mäkisempää maastoa, mikä toki oli totta melko tasamaisen Etelä-Satakunnan jälkeen.

Alusta alkaen inhosin uuden pyöräni pyöräilyasentoa; pyrstö pitkällä ja kädet pitkällä. Siihen aikaan huomattavasti mukavimmilla ns. mummopyörillä ajoivat, no mummot (toisin on nyt). Enkä tajunnut kuinka juupelin raskas se rakkine oli. Keväisin syytin huonoa kuntoani ja tuulista ilmaa, kyllä. Sillä ensimmäinen, hyvin tasainen, mutta erittäin tuulinen tie(kin) oli aivan rääkkiä.


 Tyytyväinen bloggaaja ja uudenkarhea pyörä viime keväänä.

Mutta tänään sen viimein oivalsin -pyörässä oli eniten vikaa! Tällä hetkellä olen melkoisen rapakuntoinen, mutta ylämäki-alamäki pyöräily ei siltikään tuntunut juuri missään; sillä tämän kevään pyöräilykauden avasin Electra Townie -pyörällä. Ns. cruiser-pyörässä on niin hyvä ajoasento. Kunhan vielä hanskaan 21 vaihdetta sujuvasti, heh. Electrasta ja flat foot-ajoasennosta kirjoitin jo viime keväänä klik.

Leppoisaa sunnuntai-iltaa!

12 kommenttia:

 1. Asia on ehdottomasti näin! Pyrstö ja kädet pitkällä on hankala ajaa, jos ei satu olemaan kilpapyöräilijä, joilla on ilmeisesti erilainen anatomia. Jo 90-luvulla ihmettelin, kun Hollannissa kaikki ajavat tuollaisissa järkevissä pystyasennoissa, normaalit vaatteet päällä, se näyttää tyylikkäältä ja hauskalta. Meillä kaikki kaupungeissa pyöräilevät olivat siihen aikaan tiukoissa pyöräilyshortseissa viilettäviä järkyn näköisiä epäihmisiä, no miltäpä muultakaan voi ihminen pyöräilyshortseissa näyttää.
  En tajua miksei meillä ole ollut tuollaista järkevää ja tyylikästä pyöräilykulttuuria, vaan sellainen meininki, että on täytynyt yrittää imitoida kilpaurheilijoita. Onneksi asia näköjään muuttuu! Itsellänikin on tuollainen mummomallinen kaupunkipyörä ostoslistalla, heitin viimein sen ohutrenkaisen kaaressa roskiin, kun ei sillä ikinä tullut lähdettyä mihinkään. Saaressa kuljenkin vanhalla Jopolla, siinä on ergonomia kohdillaan.
  Ihana pyörä, kyllä nyt sinun kelpaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan pyöräilyshortsit! Onneksi ne ovat historiaa, ainakin "arki"pyöräilijöillä. En tiedä mihin tavallinen, tyylikäs pyöräilykulttuuri Suomesta välillä hävisi, ehkä tosiaan haluttiin olla kilpaurheilijamaisia ihan arkisessa pyöräilyssäkin.

   Jopo on tosi kiva pyörä ja ystävälläni oli muistaakseni Poni-pyörä; jotka kummatkin ovat tehneet paluun takaisin ♥.

   Poista
 2. Hieno hankinta! Minun pyöräni on sellainen halpa markettipyörä, enkä voi sanoa, että meille olisi syntynyt mitään suurempaa rakkaussuhdetta. Tänä keväänä voisi toki yrittää taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, ehkä se siitä lähtee sujumaan. Pyöräily on ihan hauskaa liikuntaa, ainakin minunlaisesta soffaperunasta.

   Poista
 3. Pyöräilyasennolla on todellakin merkitystä. Ja sillä että fillari rullaa hyvin. Ja että vaihteet ja jarrut toimivat kunnolla. Näin sanoo hän kuka pyöräilee ympäri vuoden. Kuulostaa todella makealta tuo sinun pyöräsi. Ja näyttää erittäin pätevältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jarrut todella ovat tärkeät. Townie on ensimmäinen pyörä, jossa on pelkästään käsijarrut ja varsinkin pyöräilykauden alussa siitä muistuttelen itselleni.

   Kypärä on myös hyvä lisävaruste, sitä suosittelen kaikille. Mieluummin kampaus littanassa kuin kallo palasina..

   Nostan hattua kaikille ympäri vuoden pyöräileville. Minulla on täysi työ pysyä pystyssä liukkailla ilman pyörääkin ;)

   Poista
 4. Hyvältä näyttää toi sun menopelis ja ajoasento kanssa.

  Ittelläni on just semmonen halju pyrstöpyörä. En tykkää ajella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ajoasento on hyvin mukava ja lyhyet kintutkin ylettyy maahan asti ;)
   Vanhat mummopyörät ovat kanssa tosi mukavia, mutta valitettavasti hinnan kiroissa.

   Poista
 5. Kannattaa oikeasti sijoittaa semmoiseen pyörään, jolla on kiva ajella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, pyöränhän on tarkoitus palvella vuosia :)

   Poista
 6. Hyvää vapun jatkoa! Täällä (http://mamanmatkakertomuksia.blogspot.fi/) on sinulle jotakin...

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!