tiistai 23. huhtikuuta 2013

Tomaattiviljelijän painajainen

Sunnuntait ovat yleensä rauhallisia ja leppoisia; aamulla herätään hitaasti ja nautitaan pyhäpäivän rauhasta. Näin ei kuitenkaan ollut viime sunnuntai-aamupäivällä. Vihdoinkin otin itseäni niskasta kiinni ja päätin istuttaa omiin ruukkuihinsa pitkiksi venyneet ja toisiinsa sotkeutuneet tomaatin taimet.
Taimien erottelu toisistaan oli hieman työlästä ja varovaisuutta vaativaa puuhaa. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin todeta, että istuttakaa taimet ajoissa omiin ruukkuihinsa tai edes tukekaa ne asianmukaisesti. Työn edetessä multa, purkit ja tikut uhkasivat loppua kesken, mikä ei ainakaan vähentänyt kireähköä tunnelmaa. Eikä varsinkaan se, että minikissa jytäsi edestakasin ja hyppi huonekalulta toiselle ja innoissaan repi huonekaluja.

Lopulta taimet saivat omat ruukkunsa ja tikkunsa, sekä uusi minikasvihuone otettiin käyttöön. Allekirjoittanut oli melko tyytyväinen kätöstensä tuloksiin. Helpottuneena ulkoilutin Kattilat ja siirryin ulkotöihin. Vietin useamman tunnin iloisesti pihalla; nauttien keväästä, auringosta ja puutarhahommista.
Raikasta kevätilmaa ja auringonpaistetta tankanneena tulin hyväntuulisena sisälle ja menin ihailemaan vastaistutettuja taimiani -ja ne olivatkin aivan lakastuneita ja roikkuivat tukikeppiensä varassa, omg!


 Yellow pearshape

Parissa päivässä osa taimista on toipunut ja osa on selvästikin heittänyt hengensä. Jo istutusvaiheessa vähensin taimia eli nyt jokaista lajiketta on vain pari kappaletta. Taas kerran voin todeta; onneksi kaupasta saa ostettua sekä uusia taimia että kasviksia, huh! Tästäkin huolimatta olen katsellut tuoksuherneiden siemeniä "sillä silmällä" eli  kohta taimet taas lisääntyvät.

12 kommenttia:

 1. Muistan kuinka onnittelin upeasta itävyysprosentista ja sinä toivoit taimien sinnittelevän hengissä kesään asti... Onneksi niitä uusia taimia voi ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky muistan onnittelusi. Ny taimista on n. puolet jäljellä. Toivon edelleen, että taimet sinnittelevät hengissä ;)

   Poista
 2. Tuo on niin hienoa tuo että jaksaa harrastaa viljelyä. Mulla ei siihen vaan pitkäjänteisyys riitä, vaikka aina välillä yritänkin.
  Jään jännäämään mitä tomaatintaimistasi tulee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hieno harrastus silloin, kun niitä jaksaa hoitaa. Allekirjoittanut ei aina muista..

   Poista
 3. Sinullahan on jo isot taimet! Meillä tomaatit ovat vielä kovin pienet - istutinko ne kuitenkin liian myöhään?...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvin tomaatin siemenet maaliskuun alkupuolella, mutta maalis-huhtikuussa on kait hyvä aika ne kylvää.
   Tomaatin taimet olen tietenkin kuvannut sellaisesta kuvakulmasta, että ne näyttää mahdollisimman suurilta ;)

   Poista
 4. Ou nou! Mutta onneksi siemenistä tuleekin oikeastaan aina liikaakin taimia :-/
  Onnea kasvatteluihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt taimia on kohtuullinen määrä ja kun niistä osa kuitenkin vielä kupsahtaa, niin niitä on minimimäärä ;)

   Poista
 5. Olen jättänyt tomaatin esikasvatuksen nykyään muiden huoleksi. Kylän puutarhalta saa kukkivia taimia aikaisin keväällä ja hinta on kohdallaan, pari euroa. Esikasvatuksessa saattaa aina tulla ylläreitä, taimia tulee liikaa tai sitten joku ei idä ollenkaan. Puutarhurointi on jännittävää. Onnea lopuille tomaateille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien kasvattaminen on aina jännittävää ja yllätyksellistä.

   Kiitos, onnea tässä tarvitaan (ja viitseliäisyyttä).

   Poista
 6. Taimikasvattelu on aina vähän tuurin kauppaa. Joskus siulla on sata ylimääräistä jotain tainta ja toiset ei onnistu ollenkaan. Ja kissa antaa aina lisähaastetta hommaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimien kasvatus (ja kasvien yleensä) on haasteellista ja mielenkiintoista puuhaa. Jostain syystä taimet ovat tiukasti minikasvihuoneessa, etteivät karvaiset puutarhurit innostu liikaa ;)

   Poista

Kiitos kommentista!