keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Rapolan muinaislinna

Kesäkuun lopulla kirjoitin sunnuntaiajelustamme, joka suuntautui Visavuoreen.

Sääksjärven silta


Visavuoresta jatkoimme matkaa n. 10 km eteenpäin Rapolan linnavuoren alueelle. Juhannuksen juhlinnan, kotimuseokierroksen ja Kari Suomalaisen näyttelyn jälkeen oli mukava lähteä vähän raittiiseen ilmaan käppäilemään.


Rapolan linnaharjulta on muhkeat näkymät Vanajavedelle.

Harjulle oli leveä, hyvä polku ja reitti nousi maltillisesti ylöspäin. Allekirjoittanut kipitti tämänkin osuuden varvastossuissa. Maisema Vanajavedelle oli hieno ja reitin varrella siellä täällä oli mustikoita ja metsämansikoita.Neljän hengen seurueestamme yksi keskittyi marjoihin ja kasveihin, kaksi valokuvaamisen ja yksi historiaan. Luullakseni olimme kaikki hyvin tyytyväisiä pikku patikkaretkeemme, sillä kaikki pidämme em. asioista ja luonnosta.

"Rapola muodostaa Suomen laajimpiin kuuluvan yhtenäisen muinaisjäännösalueen ja merkittävän esihistorian tutkimus- ja opetuskohteen. Muinaisjäännösalueen sisään ja muinasilinnan vaikutuspiiriin kuuluvat harjun eteläpuolella sijaitseva sääksmäen keskiaikainen kivikirkko kirkkotarhoineen ja Rapolanharjun rinteille muodostuneet Rapolan ja Voipaalan kartanot. Alue on Suomessa ainutlaatuinen laajan kokonsa, keskeisen sijaintinsa ja usealle eri aikakaudelle ajoitettavien löytöjensä ansiosta" lähde.Harjulle on aikoinaan rakennettu kivivalli, joka vieläkin on osittain pystyssä.Vanha kylätie hiekkateineen ja vanhoine, kauniine rakennuksineen.Ihastuttava punainen tupa ♥.

Rapola ja Visavuori ovat yhdessä oikein toimiva sunnuntaiajelu-kohde; historiaa eri ajoilta, kauniita maisemia ja vähän reippailua.

Lisätietoja: Valkeakosken kaupunki ja Museovirasto

10 kommenttia:

 1. Kuulostaa oikein sopivalta sunnuntaikohteelta!

  VastaaPoista
 2. Kiitos raportista. Mun on monta kertaa tehnyt mieleni Rapolaan mennä, mutta eipä ole vielä toteutunut. Juuri tuo paikan historia kiinnostaisi. Ihana tuo kylätie <3

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa ja näyttää oikein hyvältä käyntikohteelta!

  VastaaPoista
 4. Vau, Suomessa on niin paljon kaikkia tuollaisia kivoja paikkoja, mutta aika harvoin niissä tulee käytyä. Ihmettelen vain miksi. Ei kai niitä vain tule löydettyä. Joten kiitos tästä vinkistä, pitää muistaa jos noilla main liikumme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä!
   Erilaisten nähtävyyksien suhteen tulee äkkiä runsauden pula, eikä kesälomalla ehdi/viitsi ihan ympäri suomen ajella.

   Poista

Kiitos kommentista!